Antena Meniu Search
x

Video Ouă scumpe şi foarte scumpe de Paşte 2023. Cât sare preţul, deşi în ferme se vinde cu 65 de bani bucata

Două săptămâni până la Paşte şi începem să facem deja lista de cumpărături. Alimentul care nu va lipsi de pe nicio masă va fi oul. În perioada aceasta, consumul creşte cu aproximativ 50%. Şi preţurile sunt mai mari. Dacă la poarta fermei oul costă 65 de bani, în magazine şi pieţe se vinde chiar şi cu 1 leu şi 80 de bani. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 03.04.2023, 20:48

Vezi și

Dacă într-o lună obişnuită un român consumă în medie 21 de ouă, în perioada sărbătorilor pascale, media urcă la 30. La un magazin din piaţa Obor, în Săptămâna Mare se vând chiar şi 6.000 de ouă pe zi.

Ouă de Paşte 2023. Scumpiri de 55%

"Să ştiţi că au început de pe acum. Se uită, întreabă termenul. Să spunem că aproximativ se dublează. De joi, vineri, sâmbătă încep aglomeraţiile", spune Laura, vânzător ouă. "Eu cam 60 de ouă cumpăr de obicei. Într-o lună obişnuită, cam 20", mărturiseşte o femeie.

De anul trecut şi până acum, preţul unui ou a crescut cu 35% - 55%. "1.50 lei, 2 lei, 2.50 lei. Depinde cum găseşti. (n.r. Anul trecut era) 60 de bani, 80 de bani, până într-un leu erau cele mai frumoase", adaugă o femeie.

Pe acelaşi subiect

Sindicaliştii din domeniu susţin că preţul oului care pleacă de la poarta fermei este în România cel mai mic din toată Europa. "La poarta fermei, preţul mediu pentru un ou este cel mult 60 de bani. De ce aparte pe piaţă între 1.10 şi 1.50 ar trebui întrebaţi comercianţii. Eu cred că e şi o speculă la mijloc. În ultima perioadă, Consiliul Concurenţei face verificări în sensul ăsta", a declarat Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta. 

Câte ouă e sănătos să mănânci

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra consumului excesiv de ouă în această perioadă. "Eu recomand cam 2-3 ouă pe săptămână. Orice aliment, oricât ar fi de sănătos, dacă e consumat în exces devine nociv. Pot da indigestie, pot da probleme gastrointestinale", spune Oana Dumitrache, medic nutriţionist.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, în România există aproximativ 37 de milioane de găini ouătoare. Asta înseamnă că producţia internă de ouă este suficientă cât să asigure necesarul ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ouă scumpe şi foarte scumpe de Paşte 2023. Cât sare preţul, deşi în ferme se vinde cu 65 de bani bucata