Antena Meniu Search
x

Pesta porcină a ajuns în Vrancea. Oamenii îşi taie porcii de frică să nu-şi piardă afacerile

Pesta porcină africană pare scăpată de sub control şi loveşte judeţ după judeţ. A ajuns acum în Vrancea, în satul Lespezi, unde un localnic a dat alarma, după ce a văzut că doi dintre porcii lui sunt bolnavi. În urma analizelor, s-a confirmat virusul.

Vezi și

Pesta porcină africană pare scăpată de sub control şi loveşte judeţ după judeţ. A ajuns acum în Vrancea, în satul Lespezi, unde un localnic a dat alarma, după ce a văzut că doi dintre porcii lui sunt bolnavi. În urma analizelor, s-a confirmat virusul. Vrancea este al 16-lea judeţ din ţară unde a apărut un focar al pestei porcine.

La mai puţin de 500 de metri de un fermier cu 80 de porci în curte, s-a descoperit însă un focar de pestă porcină. Un localnic a anunţat veterinarul că e ceva în neregulă cu cele cinci animale din coteţ. Odată confirmat virusul, în toiul nopţii, autorităţile au trecut la fapte. 

NECULA BOTEZATU, director DSVSA VRANCEA: Stabilim criteriul de triere, intrările ieşirile din localitate, circulaţia animalelor, măsuri de dezinfecţie. 

Un plan de măsuri tardiv, susţin localnicii, care au ieşit din curţi să ceară socoteală direct prefectului. 

Chiar nu se puteau lua nişte măsuri de a le impune la oamenii ăştia? Nu mai aveţi voie, este reacţia unuia dintre localnici.

O întrebare la care pare să nu existe un răspuns. Dar care ar putea duce la o situaţie dezastruoasă pentru crescătorii de porci din zonă. 

SORIN HORNEA, prefect: Oamenii sunt îngrijoraţi şi e normal să fie. Problema este una economică şi va afecta mult crescătorii de porci. 

Astăzi, autorităţile au confiscat toţi porcii bolnavi. În satul Lespezi, din judeţul Vrancea, însă, e panică. Oamenii îşi taie porcii de frică. 

Au fost instalate filtre de control al transportului de carne şi covoare cu dezinfectant. Vrancea este al 16-lea judeţ pe harta României în care s-a descoperit pestă porcină africană. Numai în primele patru luni ale acestui an, importurile de carne de porc au crescut cu peste 30%. 

În ultimele luni, importul de carne de porc în ţara noastră a crescut cu Z. Iar preţurile produselor din magazine cresc, şi ele, pe zi ce trece. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Pesta porcină a ajuns în Vrancea. Oamenii îşi taie porcii de frică să nu-şi piardă afacerile