Antena Meniu Search
x

Prețul petrolului a sărit de 139$, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani

Preţul barilului de petrol pe piaţa Brent a depăşit scurt timp, în cursul nopţii, nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se, în contextul tensiunilor intense ale Occidentului cu Rusia şi Iran, de recordul absolut înregistrat în 2008, informează cotidianul Le Monde.

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 10:13

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Imediat după începerea tranzacţiilor electronice pe piaţa Brent, în nord-vestul Europei, preţul barilului de petrol a atins timp de câteva minute nivelul de 139,13 dolari. La aproximativ o oră de la începerea tranzacţiilor, preţul scăzuse la 130,45 de dolari.

Fluctuația s-a produs, după ce șeful diplomației americane Antony Blinken a declarat pentru NBC că a vorbit cu președintele Joe Biden despre impunerea unor restricții asupra achizițiilor de petrol rusesc. Secretarul de stat al SUA a precizat că deși America dorește un răspuns coordonat cu partenerii europeni, nu exclude adopatarea unui embargou asupra țițeiului rusesc și unilateral, “indiferent de decizia pe care o vor lua europenii”, scrie Financial Times.

Recordul absolut al preţului petrolului a fost de 147,50 de dolari / baril, în cursul crizei financiare din 2008.

Şi pe piaţa nord-americană de tranzacţionare - US West Texas Intermediate (WTI) - preţul petrolului a atins câteva minute, duminică seară, valoarea de 130,50 de dolari, potrivit agenţiei Reuters.

Creşterea preţului petrolului este rezultatul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, din cauza invaziei ruse în Ucraina, dar şi al amânării creşterii volumului exporturilor Iranului, din cauza impasului negocierilor pe tema relansării Acordului nuclear.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Prețul petrolului a sărit de 139$, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani