Antena Meniu Search
x

Video Românii ameninţaţi din nou de facturi uriaşe la curent. Guvernanţii plănuiesc o nouă măsură, criticată însă de specialişti

Preţurile vor exploda în aprilie, după ce ajutorul pentru plata facturilor va dispărea, avertizează Banca Naţională. Guvernanţii nu vor mai prelungi schema de compensări. Vor, în schimb, să reducă TVA-ul din facturi la 5%. O măsură insuficientă, spun specialiştii. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 11.02.2022, 19:39

Vezi și

Din aprilie, ajutoarele de stat vor dispărea şi ar urma să plătim preţul întreg pentru kilowattul de curent şi gaze. Actuala schemă de compensări nu va mai fi prelungită. Impactul bugetar ar fi prea mare şi nu ar rămâne bani pentru investiţii.

Din nou facturi uriaşe la curent

Pe surse însă am aflat că se pregăteşte o altă măsură: reducerea TVA din facturi. Acum e 19 la sută, din aprilie ar urma să fie 5%. Asta înseamnă o reducere de 12 la sută din costul facturii. Însă este prea puţin. Chiar şi cu TVA redus, facturile la gaze vor creşte cu 85%, iar cele la curent - cu 55% faţă de nivelul actual, estimează experţii.

Oricum ar fi, Ministerul Energiei are termen până săptămâna viitoare să vină cu o soluţie finală. BNR avertizează că în aprilie-iunie va fi cea mai mare inflație din acest an, de peste 11%. Asta înseamnă că oamenii vor putea cumpăra mai puţin cu aceeaşi sumă bani. Tot BNR spune că scumpirile alimentelor se vor apropia de 12%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Românii ameninţaţi din nou de facturi uriaşe la curent. Guvernanţii plănuiesc o nouă măsură, criticată însă de specialişti