Antena Meniu Search
x

Video Strategia unui fermier ca să nu iasă în pierdere, după ce s-a trezit că pepenii cultivaţi n-au crescut la timp. "Sunt ca nuca aşa, ca oul de găină"

Vom mânca pepeni româneşti abia în luna iulie, cu două-trei săptămâni mai târziu decât de obicei. Din cauza frigului şi a ploilor, lubeniţele de Dăbuleni sunt acum cât un măr. Între timp însă, tarabele din pieţe şi rafturile magazinelor sunt pline cu pepeni din import. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 30.05.2023, 20:19

Vezi și

"Ăsta trebuia mai mare, sigur. La timpul care e acum trebuia mai mare. Astea sunt", arată un fermier. Întrebat cât de mari erau anul trecut în vremea asta, răspunde: "E, treceau de kilogram". Primăvara capricioasă cu furtuni, grindină şi vijelii, le-a dat de furcă fermierilor români. În Călăraşi, Dolj, pepenii nu au mai crescut cum trebuie din cauza temepraturilor scăzute. 

Pepenii româneşti n-au crescut la timp

"Acum nici legături aşa nu sunt prea multe. Mă înţelegeţi? Sunt, uite, ca nuca aşa, ca oul de găină, ca oul de gâscă. Sunt, dar trebuia mai bine, mai multe trebuiau. O zi caldă, 5-6 frig. Au început pe urmă ploile, ce să mai...", povesteşte un fermier. 

Oamenii sunt în câmp zi lumină. Tratează plantele, rup buruienile sau alungă păsările care dau târcoale recoltelor. Cu orice se pot lupta. Mai puțin cu vremea. 

Pe acelaşi subiect

Fermierii privesc trişti recolta de pepeni

Tanti Cornelia priveşte cu deznădejde la viitoarea recoltă. Anul trecut avea pepeni de două ori mai mari. "Dar ştiţi ce frumoase au fost?! Vai de capul meu. Acum sunt mai mici. S-au mănit, nu ştiu. Le-a luat şi gerul, le-a luat şi vremea asta urâtă de tot", povesteşte Cornelia Goanţă, agricultor. 

"Ar fi nevoie ca vremea să îi păsuiască măcar trei săptămâni pe producători, ca să îşi poată culege prima recoltă. Dacă acum pepenii româneşti abia sunt cât pumnul pe vrej, anul trecut pe această vreme aveau două-trei kilograme", spune Cristina Oprea, reporter Observator.

Strategia aplicată de unii agricultori

Tarabele din pieţe şi supermarketuri, în schimb, sunt deja ticsite cu pepeni din Grecia, Turcia sau chiar Brazilia. Chiar şi unii agricultori, ca să nu piardă din clienţi, au apelat la această strategie. Fermierul din imagini vinde lubeniţe din Grecia, alături de căpşuni şi cireşe din curtea lui. Până se coc pepenii lui, mai e.

  • Reporter: Când ies pepenii noştri?
  • Fermier: Peste două luni. Frigul, frigul, frigul întârzie totul. 
  • Reporter: Cu ce preţuri mai puteţi ieşii pe piaţă? 
  • Fermier: Nu ştim, asta se va vedea atunci, la momentul potrivit. 

Cât costă kilogramul de pepene

Pepenii din import se vând cu 5 lei kilogramul. Ca să aibă profit, producătorii români spun ar trebui să vândă cu cel puțin 3-4 lei kilogramul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Strategia unui fermier ca să nu iasă în pierdere, după ce s-a trezit că pepenii cultivaţi n-au crescut la timp. "Sunt ca nuca aşa, ca oul de găină"