Antena Meniu Search
x

Video Drumuri deschise către noi afaceri de succes. Produsul de 25 de lei/kg cu care fermierii din Dăbuleni speră să dea lovitura

Oraşul Dăbuleni, patria pepenilor, ar putea deveni în curând faimos pentru ... arahide. Pe solul nisipos dintre Craiova şi Dunăre, planta originară din America de Sud se adapteaza de minune. Oamenii locului testează deocamdată cultura, iar specialiştii sunt încrezători că arahidele de Dăbuleni vor deveni marcă înregistrată. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 08.09.2022, 17:30

Verile secetoase şi deşertificarea terenului din zonă le-au dat de gândit specialiştilor. Agricultura tradiţională ar putea fi de domeniul trecutului. Vechile culturi pot fi înlocuite încet cu kiwi, curmale sau arahide. Inginerii agrononomi de la stațiunea de cercetare din Dăbuleni au o recoltă bogată anul acesta. "Acestea sunt arahide, obţinute pe nisipul de la Dăbuleni"

Dăbuleni nu va mai fi doar "patria pepenilor"

Solurile aride și semiaride cum sunt cele din judeţul Dolj le priesc plantelor. Iar cultivarea lor nu e complicată. "S-au creat mai multe soiuiri de-a lungul timpului, Dăbuleni, Viorica, mai recent Doljana, Viviana şi Brâncoveana. Pe măsură cercetătorii şlefuiesc, apar noi soiuri mai pline de nutrienţi. Ele se seamănă cu semănătoarea, după ce pericolul îngheţului a trecut, este o plantă iubitoare de căldură, ca şi speciile de arbuşti exotici pe care îi avem", arată Aurelia Diaconu, inginer.

Arahidele cultivate aici se vând cu 25 de lei kilogramul. Și nu doar alunele de pământ, cum mai sunt cunoscute popular, au prins rod bun în Sahara Olteniei. "Imaginaţi-vă cum ar fi ca în locul viţei de vie, să aveţi acasă o boltă de kiwi. Fructele proaspete au un un gust proaspăt, surprinzător şi la fel de bine se comportă şi curmalul chinezesc", spune Cristina Oprea, reporter Observator. 

Oamenii locului, care îşi câştigă pâinea din agricultură, sunt deschişi schimbărilor. Fără o infrastructură de irigații moderne și cu puțurile secate, culturile tradiţionale nu mai aduc profit. "Dezvoltăm şi noi, începem cu altceva, cum au ăia în partea cealaltă", mărturiseşte un localnic. "La noi e porumbul, cartoful, varza, pepenii. Au mai încercat şi la noi să pună căpşune ca în Spania, dar dacă nu e apă...", povesteşte un altul. 

Patru soiuri de arahide au fost cercetate suficient încât să aibă și o o tehnologie de cultivare deja omologată în țara noastră. În anul 2021 aproximativ 200 de fermieri au declarat la camerele agricole suprafețe mici de culturi de arahide. În țara noastră solurile nisipoase însumează peste 400.000 de hectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Drumuri deschise către noi afaceri de succes. Produsul de 25 de lei/kg cu care fermierii din Dăbuleni speră să dea lovitura