Antena Meniu Search
x

Video Câţi nitraţi sunt într-un pepene roşu de Dăbuleni, cumpărat dintr-o piaţă din Bucureşti. Experiment Observator

Sunt mai sănătoase fructele şi legumele din piaţă sau cele din supermaket? O întrebare al cărei răspuns ne interesează pe toţi. Iar reporterii Observator au încercat să-l afle aşa că au făcut un experiment: au testat nivelul nitraţilor din roşii, castraveţi şi pepeni. Sunt măsurători pe care ar trebui să le facă şi autorităţile. Dar ANPC recunoaşte că nu are niciun laborator pentru astfel de teste. Între timp, medicii ne atrag atenţia asupra efectului negativ pe care nitraţii îl au asupra sănătăţii adulţilor, dar mai ales a copiilor.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 20.07.2022, 13:37

Vezi și

Radu Tincu, medic toxicolog: Discutăm de o scădere a capacităţii la efort, de apariţia strării de oboseală, de cefalee cu reducerea capacităţii de efort fizic. 

Este motivul pentru care foarte mulţi români evită să mai cumpere fructe şi legume din marile magazine şi le preferă pe cele din piaţă care ar fi mai sănătoase. Acum să vedem dacă au dreptate. Testul Observator începe cu un pepene roşu de Dăbuleni, cumpărat dintr-o piaţă din Bucureşti. 

''Bulina s-a înroşit imediat, iar aplicaţia ne spune că că acest produs este periculos pentru a fi consumat.''

S-a întâmplat asta, pentru că pepenele de Dăbuleni avea o cantitate dublă de nitraţi pe kilogram. Dar mult mai periculos s-a dovedit cel galben, a cărui cantitate de nitraţi era de şase ori mai mare decât ar fi trebuit. Reporterii Observator au trecut de la fructe la legume. Aici au apărut primele veşti bune: roşiile, castraveţii şi ceapa au trecut testul. Testul Observator s-a desfăşurat, apoi, într-un magazin mare. 

Pe acelaşi subiect

''Vedem şi pepenele galben luat din supermarket. Începem testul cu aparatul de măsurat nitraţii şi atenţie, 550, pericol, vorbim despre o bulină roşie, conţinutul excesiv de nitraţi sugerează pericolul consumului acestui produs.''

Care este cea mai frecventă sursă de contaminare cu nitraţi

Pepenele galben din marele magazin avea la fel de mulţi nitraţi ca şi cel din piaţă, însă cel roşu a ieşit mult mai rău. Comparativ cu cel din piaţă avea un nivel de nitraţi de cinci ori peste limită. Din nefericire pentru cumpărători, inspectorii de la Protecţia Consumatorului nu au cum să-i ajute să cumpere marfă sănătoasă.

Horia Contantinescu, preşedinte ANPC: Producători sunt câteva mii, comisari 361 în cazul instituţiei noastre. Laboratoare nu avem, n-avem la acest moment. 

Potrivit specialiştilor, cea mai frecventă sursă de contaminare cu nitraţi este apa de fântână, urmată de fructe, legume şi carnea procesată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Câţi nitraţi sunt într-un pepene roşu de Dăbuleni, cumpărat dintr-o piaţă din Bucureşti. Experiment Observator