Antena Meniu Search
x

Veste bună! Preţul gazelor ar putea scădea

Veste excelentă pentru români. Preţul gazelor ar putea scădea, spun specialiştii în domeniu

Veste excelentă pentru români. Preţul gazelor ar putea scădea, spun specialiştii în domeniu

Preţul la care se fac tranzacţiile cu gaz pe bursă oscilează între 72 de lei/MWh şi 79 de lei, în ultima lună. Vânzătorii de gaze au efectuat mai multe tranzacţii la 72 de lei/MWh. La acest preţ, calendarul de liberalizare al preţului la gaze pentru populaţie agreat cu FMI şi devenit lege ar fi devansat.

Guvernul a negociat cu FMI un preţ ţintă de 78 de lei/MWh pentru 2018, faţă de 53 de lei, cât era până la 1 iulie, adică o scumpire de circa 30% în trei ani (preţul mărfii gaz contează în proporţie de doar 46% în stabilirea preţului final la consumator, restul fiind costurile legate de transport, distribuţie, înmagazinare, marja furnizorului).

Practic, 78 de lei a fost considerat reperul la care preţul reglementat va atinge nivelul de pe bursă de gaze. Dacă însă acest reper scade către 72 de lei, calendarul de liberalizare este devansat. La o scumpire anuală de câte 6 lei/MWh, de la nivelul de pornire de 53 de lei, 72 de lei/MWh era ţinta pentru 2017, mai devreme cu un an faţă de calendarul iniţial. Dacă acest lucru se va şi întâmpla, scumpirea gazului suportată de români ar putea fi mai mică, doar 22% faţă de 30%.

"Dacă preţul pe bursă vine sub valoarea din calendar se poate finaliza liberalizarea. Consumatorii oricum s-ar orienta pe preţul mic din piaţă", a spus preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Veste bună! Preţul gazelor ar putea scădea