Antena Meniu Search
x

Sorin Cîmpeanu: Şcolile decid singure când intră în online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că şcolile sunt singurile care pot lua decizia să treacă în online în funcţie de situaţia întâlnită în instituţia lor.

de Monica Palade

la 11.10.2021, 15:36

Cîmpeanu: Şcolile decid singure când intră în online - Hepta/Mediafax/Eduard_Vinatoru

Înţelegând îngrijorările, ordinul comun Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii prevede toate situaţiile posibile. În cele 17.632 de școli din România există două reguli generale, ușor înțelese. Conform celor două reguli, la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, se suspendă activitatea în clasa respectivă. A doua regulă prevede că dacă activitatea este suspendată într-un număr de clase egal cu cel puțin jumătate din numărul total al claselor din școală, se intră în online.

Orice şcoală poate intra în online, dacă se impune

Pe de altă parte, există două articole care reglementează situațiile specifice, mult diferite de la școală la alta, de la un județ la altul. Situația este diferită între o școală dintr-o localitate în care rata de infectare este 6,1 la mie și o școală dintr-o localitate cu o rată de infectare de 18, 19 sau 20 la mie. Situația este diferită la școlile unde avem un caz de carantinare la cadrele didactice sau niciun caz față de situația în care avem 10 - 15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul școlii. Situația este diferită într-o școală în care clasele au puțini elevi, în care se învață într-un singur schimb și într-o școală în care se învață în trei schimburi, în clase cu mulți elevi. Separat de regulile generale, avem posibilitatea trecerii online a oricărei şcoli, fiecare şcoală este capabilă să cunoască situaţia, care din lipsă se resurse, profesori în carantină, rata de infecatare este mare, încât părinţii refuză să îşi trimită copiii la şcoală.

Solicitarea se trimite către Inspectoratul Școlar: „din lipsă de resurse, nu ai suficiente cadre didactice pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la școală cu prezență fizică; rata de infectare este atât de mare în localitate încât o mare parte din părinți își exprimă îngrijorarea și refuză să își trimită copiii la școală - este o situație. Inspectoratele vor aproba aceste solicitări”.

O altă situație este când solicitarea se face în baza articolului 6, alineatul 9, caz în care este nevoie de avizul DSP și de hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În concluzie, toate inspectoratele școlare județene au înțeles în urma acestei conferințe modul în care trebuie să aplice prevederile ordinului comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății. Resping categoric acea fugă de răspundere - manifestată în puține situații, dar manifestată - din partea unor directori de școli care, neînțelegând că atunci când ești directorul unei școli ți-ai asumat responsabilitatea gestionării situației din această școală, așteaptă la nivel uniform o decizie centralizată care nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Sorin Cîmpeanu: Şcolile decid singure când intră în online