Antena Meniu Search
x

Cum îți ajuți copiii adolescenți să rămână interesați de activitățile în familie

Dacă ți-e dor de zilele în care copiii tăi erau încă mici și depindeau în totalitate de tine, trebuie să-ți concentrezi atenția pe cum să-i ajuți pe adolescenți să rămână interesați de activitățile pe care le iubeau odată. Schimbările care apar în viața acestora la nivelul corpului și al comportamentului te pot bulversa, însă pentru ei este și mai complicat să navigheze această perioadă. Fii alături de ei fără a-i sufoca și lucrează la descoperirea unui echilibru care vă poate aduce mai aproape din nou. Iată câteva idei despre cum poți să le stârnești interesul prin activitățile în familie:

de Redactia Observator

la 03.08.2020, 18:21

Cum îți ajuți copiii adolescenți să rămână interesați de activitățile în familie
Cum îți ajuți copiii adolescenți să rămână interesați de activitățile în familie - pexels.com

Oferă-le control

Adolescenții pot avea dificultăți în relația cu părinții atunci când aceștia nu le oferă un grad de control și nu au încredere în ei. Dacă ești deschis și le oferi posibilitatea de a alege ceea ce-și doresc să facă, vor coopera mult mai ușor în momentele în care ai nevoie de ei. De exemplu, dacă planifici o vacanță sau o ieșire în familie și ei sunt pasionați de activitățile în aer liber, fă-le cadou biciclete și ieși alături de ei în drumeții la munte sau chiar în timpul vacanței la mare. Nu îi obliga să participe la activități care nu sunt pe gustul lor sau dacă nu au starea necesară. Poți aștepta momentul în care propun chiar ei o ieșire sau o seară în familie. Ține minte că eforturile pe care le faci trebuie să fie în beneficiul adolescenților tăi și nu pentru a le îngrădi libertatea și independența. Perioada adolescenței este foarte importantă pentru dezvoltarea personală, iar copiii tăi își vor dori să petreacă mai mult timp cu prietenii decât cu familia și depinde de tine să îi atragi spre activitățile de familie.

Implică-i și pe prietenii lor

Adolescenții își doresc să socializeze în cercurile lor, iar abilitățile de comunicare sunt în plină dezvoltare în această perioadă. Dacă vrei ca aceștia să petreacă mai mult timp alături de familie, implică-le și grupul de prieteni sau câteva persoane dintre cele mai apropiate. Grătarele, ieșirile cu mașina în natură sau vizitarea unor locuri inedite în weekenduri sunt câteva dintre activitățile la care îi poți invita pe prietenii copiilor tăi, pentru a-i cunoaște mai bine și pentru a întări relația cu aceștia. Este important să-ți arăți interesul față de prietenii copiilor tăi, să ajungi să-i cunoști mai bine, deoarece poți învăța mai multe despre adolescenții tăi din interacțiunile acestora cu prietenii cei mai buni. De asemenea, dacă nu îi ajuți să-și integreze amicii în cadrul familiei, se vor îndepărta tot mai mult de părinți și nu vei mai reuși să consolidezi relația pentru foarte mult timp.

Nu insista atunci când refuză

Evită să transformi activitățile alături de familie în obligații și asigură-i că pot alege fără să existe repercusiuni. Dacă insiști ca aceștia să facă ceva ce nu-și doresc și să-și schimbe atitudinea nu vei reuși decât să-i faci mai ostili față de tot ceea ce înseamnă timp petrecut în familie. Certurile, părerile în contradictoriu și pedepsele nu îi vor disciplina, ci vor pune o nouă barieră între tine și copiii tăi. De aceea, trebuie să fii pregătit să renunți la anumite bătălii și să te retragi atunci când discuțiile iau o turnură negativă. Acceptă faptul că nu se pot distra atunci când îți dorești tu și găsește noi metode de a vorbi pe limba lor.

Impune câteva reguli pentru siguranța lor

Este important ca adolescenții tăi să se bucure de libertate și să aibă libertatea de a alege, dar obișnuiește-i cu câteva reguli simple, care nu le restrâng prea mult posibilitatea de a se distra. De exemplu, când pleacă în vacanță cu prietenii trebuie să-ți ofere suficiente informații despre persoanele care îi însoțesc, unde se cazează și să te sune cel puțin o dată pe zi. Ei trebuie să înțeleagă că nu vrei să-i controlezi, dar îți dorești să știi mereu unde se află, pentru a-i putea proteja și pentru ca întreaga familie să fie liniștită în lipsa lor. Învață-i încă de mici cu aceste lucruri și nu vor exista discuții mai târziu în viață. Adolescenții pot fi încăpățânați, iar dacă vor simți că încerci să-i împiedici să se bucure de activitățile alături de prieteni riști să compromiți o relație în plină dezvoltare.

Dacă uneori simți că situația scapă din mână, amintește-ți de propria ta adolescență și încearcă să te pui în locul copiilor tăi. Activitățile în familie trebuie să le stârnească interesul și să fie organizate în funcție de disponibilitatea lor. Pentru vara aceasta, alege-le pe cele în aer liber și invită-i pe prietenii copiilor tăi dacă vrei ca totul să meargă perfect.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Cum îți ajuți copiii adolescenți să rămână interesați de activitățile în familie