Antena Meniu Search
x

Fraudă la BAC. Ministrul Ligia Deca, despre "scurgerea" subiectelor la examen: Camere microscopice, aflate în nasture

Ministrul Educaţiei s-a răzgândit în scandalul scurgerii subiectelor la proba de limba şi literatura română, de la examenul de Bacalaureat. După ce marţi a spus că aşa ceva nu este posibil, ministrul a declarat astăzi că, într-adevăr, au fost pozate subiectele, iar imaginile au ajuns pe internet. Pozele ar fi fost făcute cu camere microscopice în centre care au fost deja identificate de către Minister, dar că nu au influenţat examenul pentru că imaginile au apărut în timpul probei, nu înainte. Chiar şi aşa, Ministerul Educaţiei a sesizat Parchetul.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 29.06.2023, 13:39

Vezi și

Întrebată joi despre fotografiile cu subiectele de la probele de Bacaureat apărute în spațiul public în timpul examenului, ministrul Educației a răspuns că au fost identificate centrele din care subiectele au fost făcute publice. Ligia Deca susține că s-a sesizat și Parchetul în aceste cazuri.

„În fiecare astfel de caz am făcut investigații prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înțeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează. Din păcate, afectând integritatea Examenelor Naționale. Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căști microscopice, care sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a declarat Deca.

Ea precizează că subiectele au apărut în timpul examenului, nu înainte de acesta, și nu a afectat integritatea acestuia.

„În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații. Însă, așa cu spuneam, în fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice. Deci nu a fost afectată integritatea evaluării naționale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, și acolo unde ele au ieșit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educației am realizat anchete și s-au luat măsuri”, a adăugat ministrul Educației.

Ligia Deca anunță că va avea discuții la nivelul instituțiilor statului pentru a vedea cum pot fi prevenite astfel de lucruri pe viitor: „Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenție”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Educatie » Fraudă la BAC. Ministrul Ligia Deca, despre "scurgerea" subiectelor la examen: Camere microscopice, aflate în nasture