Antena Meniu Search
x

Video Tinerii români nu mai vor să se înscrie la facultate. Suntem la coada Europei, cu cei mai puţini absolvenţi de învăţământ superior

Vă mai amintiţi examenele de admitere la facultate, când sute de candidaţi se luptau pe un singur loc la buget? Azi, doar cine nu vrea, nu se înscrie. Şi nu prea vor din ce în ce mai mulţi tineri. Universitatea din Craiova încearcă să le ia de pe cap grija cazării şi investeşte în campusuri la standarde europene şi policlinici moderne. Totul, pentru a-i convinge pe tineri să-şi continue studiile.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 26.06.2022, 08:37

Vezi și

Suntem la coada Europei, cu cei mai puțini absolvenţi de învățământ superior. Mulţi tineri abandonează facultatea din cauza costurilor mari. "Mi-era foarte greu când am venit la Facultate să îmi găsesc o chirie, să investesc în toată partea asta. Utilităţile mă duceau foarte mult, adică undeva aproape la cât dădeam pe chirie", a declarat Bogdan Popescu, student.

România este unul dintre statele europene cu cei mai puțini absolvenţi de învățământ superior

Venit din Turceni, Bogdan este student la facultatea de inginerie electrică a Universităţii din Craiova. Familia lui face mari sacrificii pentru a-l sprijini. Dar cu toţii ştiu că nu vor putea face faţă cheltuilelilor cu chiria. Universităţile încearcă să le ofere studenţilor un loc ca acasă. Campusurile nu mai arată ca pe vremuri şi cererea e tot mai mare. Mai mult de jumătate din tinerii care studiază la Universitatea din Craiova şi la Medicină sunt din afara oraşului. Pe lista de beneficii, studenţii pot bifa şi servicii medicale de calitate într-o policlinică modernă.

"Avem parte de o populaţie de pacienţi care este din exteriorul Craiovei, care nu a avut parte de o acoperire stomatologică completă şi nici de parte de medicină generală", a declarat Radu Pisc, medic coordonator. Nu doar studenţii vor beneficia de servicii medicale, dar şi elevii care ajung în timpul verii aici, în Craiova, şi sunt cazaţi în cămin, în cadrul unor programe de vară sau parteneriate semnate între Universitate şi şcoli. În total, peste 27.000 de tineri, în fiecare an. Cu astfel de investiţii, rectoratele speră să motiveze tinerii să se înscrie la facultate şi să termine studiile. În fiecare an, facultăţile atrag din ce în ce mai greu studenţi, chiar dacă nu mai e nicio concurenţă.

"Este o cădere demografică accentuată în ultimii ani. Procentul de absolvire a Bacalaureatului este de undeva 70%. Cu siguranţă vom avea maxim 80 - 90.000 de absolvenţi cu Bacalaureat şi sunt 62.000 de locuri bugetate", a declarat Cezar Spânu, Rector Universitatea din Craiova. România este unul dintre statele europene cu cei mai puțini absolvenţi de învățământ superior. La jumătate față de media europeană și departe de ținta propusă de UE de a avea un procent de 45% de absolvenți până în anul 2030, în rândul populației cu vârsta între 25 și 34 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Educatie » Tinerii români nu mai vor să se înscrie la facultate. Suntem la coada Europei, cu cei mai puţini absolvenţi de învăţământ superior