Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un liceu din Iaşi e în plină renovare, deşi elevii încep şcoala în câteva zile

Câteva zile până la reluarea cursurilor, dar multe şcoli sunt nepregătite de venirea copiilor. În judeţul Iaşi de exemplu, un sfert dintre unităţile de învăţământ sunt încă în renovare. Autorităţile spun că lucrările sunt absolut necesare şi dau asigurări că nu va fi afectat programul elevilor. 

de Clara Mihociu

la 04.09.2024 , 20:28

La Liceul din Valea Lupului, Județul Iași, se lucrează la foc continuu pe trei şantiere. Unul pentru extinderea clădirii principale și două pentru montarea unor școli modulare. 

"Avem un etaj extindere la grădiniţă, deci încă 7 grupe în plus, avem şcoala modulară care va prelua copiii după ce corpul principal al şcolii va fi demolat şi apoi se va reconstrui, iar aici clădirea va avea încă 2 etaje", spune Petronela Petrea, directoarea liceului "Profesor Mihai Dumitru".

Până la finalizarea lucrărilor, copiii învaţă în astfel de clase, realizate în module. Cei de aici au învăţat în acest mod în ultimii doi ani. Ar urma ca aceştia să fie ultimul lor an şcolar în care învaţă într-o şcoală modulară. 

Vezi și

Copiii vor învăţa în module

Pe acelaşi subiect

Elevii ar urma să fie mutați în clase obișnuite până la finalul anului școlar, în timp ce în şcoala modulară vor învăţa copiii din 33 de clase primare.

Chiar dacă şcoala modulară este aproape gata, copiii nu vor fi mutaţi aici, până când zona nu va fi împrejmuită. Până nu se pune gard pentru a oferi condiţii de siguranţă copiilor, niciun elev nu va învăţa aici. 

Unitatea de învățământ a devenit liceu de anul trecut. În ultimii patru ani, numărul de elevi de aici s-a triplat, iar vechea școală era prea mică și prea veche pentru a fi renovată. 

"Avem o extindere a infrastructurii, pentru că numărul de clase de copii creşte în fiecare an. Dacă toate merg conform planului, ar trebui ca în 2 ani de zile să avem încă 2 clădiri noi, iar aceasta până la sfârşitului anului calendaristic probabil că va fi gata", mai spune Petronela Petrea, directoarea liceului "Profesor Mihai Dumitru".

Nu este singura școală în această situație. Din cele peste 200 de unități de învăţământ din județ, aproape un sfert au șantiere în lucru. 

La nivelul ţării, peste 800 de şcoli sunt încă în proces de renovare sau reabilitare. 

"Avem peste 900 de unităţi de învățământ relocate, din care 800 pentru reabilitare, modernizare sau construcţii de spaţii noi. E un număr record de şcoli", spune Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Reprezentanţii Ministrul Educației promit însă că școala va începe luni, în condiții de siguranță pentru toţi elevii. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Educaţie » Un liceu din Iaşi e în plină renovare, deşi elevii încep şcoala în câteva zile