Antena Meniu Search
x

A murit creatorul lui Superman şi Armă Letală. Richard Donner a regizat primul film modern cu supereroi

Richard Donner, regizorul de la Hollywood care a creat filmele Superman sau The Goonies, a murit la vârsta de 91 de ani.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 06.07.2021, 11:42

Richard Donner alături de afişele filmelor Superman, Lethal Weapon si The Gooners
Richard Donner este considerat creatorul primului film modern cu supereroi - Hepta / John Sciulli/Berliner Studio / BEImages - colaj afise filme

Richard Donner a murit luni, conform unui anunţ făcut de soţia sa, producătoarea Laruen Shuler Donner, informează BBC. Donner s-a născut Richard Donald Schwartzberg, pe 24 aprilie 1930, în Bronx, New York. Spera să devină actor, dar a făcut carieră în lumea regiei, începând cu reclame şi emisiuni TV.

Doner a început în televiziune în anii '60, fiind creditat în serii precum The Twilight Zone şi thrillerul cu spioni The Man From Uncle. Dar abia la jumătatea anilor '70 şi-a pus amprenta la Hollywood. Filmul Superman din 1978,, cu Christopher Reeve în rolul principal, este considerat de majoritatea ca fiind primul film modern cu supereroi.

Primul său mare succes a fost însă „The Omen” (1976), iar ulterior a produs „Free Willy” şi „The Lost Boys”. 

Steven Spielberg, omagiu pentru Richard Donner

Pe acelaşi subiect

Donner a regizat şi produs „The Goonies”, apărut în 1985, comedie care spune povestea unor copii care pornesc în căutarea unei comori şi care a devenit un film-cult.

Steven Spielberg, care a scris povestea ce a stat la baza „The Goonies”, a declarat pentru Variety că Donner era înzestrat pentru a realiza filme din toate genurile. „Nu pot să cred că nu mai este, dar râsul lui răguşit, din inimă, va rămâne cu mine pentru totdeauna”.

"Să fii în cercul lui era echivalentul a petrece timp cu antrenorul tău favorit sau cu cel mai deştept profesor, cel mai bun prieten sau cel mai de bază aliat. Era sufletist. Tot timpul.", a mai spus Spielberg.

Preşedintele Marvel: M-a făcut să cred că personajele de benzi desenate pot fi aduse la viaţă

Richard Donner nu numai că m-a făcut să cred că un bărbat ar putea zbura, ci m-a făcut să cred că personajele din benzile desenate pot fi aduse la viaţă pe marele ecran cu inimă, umor, umanitate şi verosimilitate”, a spus Kevin Feige, preşedinte la Marvel Studios, într-un comunicat:

Mai presus de toate, el m-a învăţat că se poate şi trebuie făcut cu respect, grijă şi bunătate faţă de toată lumea din faţa şi din spatele camerei. Dick şi Lauren au devenit mentori în timpul carierei mele timpurii. Îmi datorez cariera felului în care şi-au luat timp să îngrijească şi să înveţe un copil din New Jersey care nu ştia cum să folosească un aparat de fax sau să facă cafea foarte bine. Mereu am crezut că Dick este nemuritor. Încă o fac. Gândurile mele sunt la Lauren şi la întreaga familie”.

Donner a realizat videoclipuri pentru Cyndi Lauper şi Sting, iar ultimul lungmetraj pe care l-a regizat a fost „16 Blocks” (2006), cu Bruce Willis în rol principal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Entertainment » A murit creatorul lui Superman şi Armă Letală. Richard Donner a regizat primul film modern cu supereroi