Antena Meniu Search
x

Video Brad Pitt împlineşte astăzi 60 de ani. Care e primul film în care a jucat și cum a ajuns să ia primul Oscar

Brad Pitt împlineşte astăzi 60 de ani şi pare că vrea să demonstreze că seamănă cu celebrul personaj. Câştigător atât la Oscaruri, pentru rolul din ''Once Upon a Time in Hollywood'' (2020), cât şi al titlului "Sexiest Man Alive" acordat de revista People (1995 şi 2000), Brad Pitt şi-a asigurat locul între cei mai apreciaţi actori de la Hollywood. 

de Redactia Observator

la 18.12.2023, 18:42

William Bradley Pitt s-a născut pe 18 decembrie 1963 în Shawnee, Oklahoma, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei întemeiate de Bill Pitt, proprietarul unei companii de transport, şi Jane Pitt, consilier şcolar. Pitt a aspirat iniţial să lucreze în domeniul publicitar, studiind jurnalismul la Universitatea din Missouri, potrivit www.biography.com. Totuşi, în timpul studenţiei, visurile din copilărie legate de lumea filmului au început să prindă contur şi tânărul Brad a renunţat la studii pentru a lua drumul Los Angelesului. A reuşit să se înscrie la cursuri de actorie şi după şapte luni de hoinărit în LA, şi-a asigurat un agent şi un loc de muncă în actorie.

Primele roluri au fost în televiziune, apărând în episoade din serialele ''Dallas'', ''Another World'', ''Growing Pains'' sau ''Glory Days''. În 1989, Pitt l-a jucat pe Billy Canton, proxenetul dependent de droguri al unei adolescente fugare (jucată de Juliette Lewis) în filmul de televiziune ''Too Young to Die''.

Debutul pe marele ecran şi l-a făcut în filmul de groază ''Cutting Class''

Debutul pe marele ecran şi l-a făcut în filmul de groază ''Cutting Class'' (1989), iar rolul său din ''Legends of the Fall''/ ''Legendele toamnei'' (1994) l-a ajutat să-şi asigure un loc stabil la Hollywood. Pitt s-a dovedit, de asemenea, dispus să abordeze roluri mai complexe în filme precum ''Se7en'' (1995) şi ''Fight Club'' (1999).

Pe acelaşi subiect

A fost desemnat ''Cel mai sexy bărbat în viaţă'' de către revista People în 1995, după rolurile principale din ''Legendele toamnei'' şi "Interviu cu un vampir".

În 1995, Pitt a jucat rolul unui pacient cu probleme psihice în thrillerul psihologic regizat de Terry Gilliam ''Twelve Monkeys'', obţinând un Glob de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea sa şi prima nominalizare la Oscar. A continuat cu un alt thriller întunecat, ''Sleepers'' (1996), şi ''Devil's Own'' în regia lui Alan J. Pakula, cu Harrison Ford, înainte de a se îndrepta spre Argentina pentru a filma ''Seven Years in Tibet'' / ''Şapte ani în Tibet'' (1997), un proiect ambiţios de 70 de milioane de dolari, care a primit recenzii mixte. În următorul său film, ''Meet Joe Black'' (1998), de trei ore, cu Anthony Hopkins, Pitt a întruchipat o versiune foarte frumoasă a morţii, dar fără să atragă critici pozitive, notează sursa citată.

A devenit primul bărbat care a câştigat titlul de ''Cel mai sexy bărbat în viaţă'' de două ori

În 1999, Pitt a făcut echipă cu regizorul producţiei ''Se7en'', David Fincher, pentru a crea ''Fight Club''. În filmul apocaliptic, cu Edward Norton în rol principal, Pitt prezintă un personaj lipsit de farmec într-un rol tulburător de lider al "clubului de luptă". Următorul rol a fost în filmul britanic ''Snatch'' (2000), regizat de Guy Ritchie.

La scurt timp după apariţia pe marile ecrane în "Fight Club", Pitt a devenit primul bărbat care a câştigat titlul de ''Cel mai sexy bărbat în viaţă'' de două ori, fiind supranumit şi ''bărbatul mileniului'' de către revista People.

În anul următor, Pitt a jucat alături de Julia Roberts în comedia romantică ''The Mexican'', apoi din nou alături de Robert Redford în thrillerul ''Spy Game'' şi s-a alăturat unei distribuţii de top, ce i-a inclus pe George Clooney, Matt Damon, Julia Roberts, în remake-ul regizat de Steven Soderbergh ''Ocean's Eleven''.

În 2004, a jucat rolul eroului grec Ahile în filmul de succes ''Troy'', produs Warner Bros. În acelaşi an, a fost lansat ''Ocean's Twelve''.

În 2005, Pitt a jucat alături de Angelina Jolie în filmul de acţiune de succes ''Mr. And Mrs. Smith''. Prezentând o pereche căsătorită care lucrează în secret ca spioni, filmul a câştigat peste 478 de milioane de dolari în întreaga lume, cei doi actori devenind în cele din urmă un cuplu şi în viaţa reală.

Următorul film apreciat de critici, ''Babel'' (2006), i-a adus actorului o altă nominalizare la Globul de Aur. A urmat revenirea la rolul Rusty Ryan în Ocean's Thirteen (2007).

În calitate de producător, s-a bucurat de trei nominalizări la premiile Academiei

În 2008, Pitt a lucrat cu Joel şi Ethan Coen pentru thrillerul comic ''Burn After Reading''. Filmul a câştigat două nominalizări la Globul de Aur şi a încasat peste 60 de milioane de dolari.

A abordat şi un rol principal mai fantastic în ''The Curious Case of Benjamin Button'', filmul bazat pe o nuvelă de F. Scott Fitzgerald. Pentru acest rol, actorul a primit încă o nominalizare la Oscar.

În 2009, Pitt a jucat în filmul lui Quentin Tarantino ''Inglourious Basterds'', iar în 2011, alături de Sean Penn şi Jessica Chastain în ''The Tree of Life'' de Terrence Malick, care a câştigat Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. A interpretat, de asemenea, rolul principal în ''Moneyball'' (2011), film care a avut şase nominalizări la Oscar, inclusiv pentru interpretarea lui Pitt în rol principal.

În 2014, a jucat în filmul de război ''Fury'', alături de Shia LaBeouf, Logan Lerman, Jon Bernthal şi Michael Pena, potrivit www.imdb.com.

În calitate de producător, s-a bucurat de trei nominalizări la premiile Academiei, iar în 2014 a împărţit cu Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Steve McQueen şi Anthony Katagas un premiu Oscar pentru producţia ''12 Years a Slave''.

A fost căsătorit cu actriţele Jennifer Aniston şi Angelina Jolie. Are şase copii cu Angelina Jolie, dintre care trei biologici. ''O familie este o afacere riscantă, întrucât cu cât dragostea este mai mare, cu atât pierderea este mai mare... Acesta este compromisul. Dar le voi lua pe toate'', a mărturisit actorul citat de www.brainyquote.com. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Entertainment » Brad Pitt împlineşte astăzi 60 de ani. Care e primul film în care a jucat și cum a ajuns să ia primul Oscar