Antena Meniu Search
x

Video Aproape două milioane de sticle de sucuri pentru copii, retrase din magazine din cauza oxidului de etilenă. Medic ATI: ”Substanța este extrem de toxică”

După îngheţată şi cicocolată, nici sucurile pentru copii nu mai sunt sigure! Milioane de sticle de băuturi răcoritoare pentru copii, în care s-a găsit acelaşi pesticid extrem de toxic, oxidul de etilenă, au fost scoase de pe rafturi din magazine. Românii care au cumpărat sucurile Figo sau Fruit and Fresh le pot returna sau le pot arunca.

de Larisa Bernaschi

la 15.08.2021, 20:00

Vezi și

Peste 1 milion şi jumatate de sticle de suc pentru copii au fost retrase de la vânzare. Băuturile conţin un aditiv periculos, oxidul de etilenă. Nu toate însă. Este vorba de 18 loturi din sucul Figo de portocale-mandarine şi multivitamine şi sucul Fruit and Friends, cu portocale şi portocale, mere şi piersici. Sute de mii de băuturi s-au vânbdut deja în mari lanţuri de magazine: Carrefour, Penny, Selgros şi Metro.

Mihai Ponea, ANSVSA: ”Prezenţa oxidului de etilenă s-a indentificat în pulpa de fructe care a fost introdusă, dar nici măcar în pulpă, în aditivul care a fost introdus în pulpă – acest E410”.

Clienții își pot recupera banii pe produsele cumpărate

Cei care au cumpărat sucuri din aceste loturi le pot duce înapoi la magazin pentru a-şi recupera banii sau le pot distruge. Consumul îndelungat al produselor în care s-au găsit depăşiri ale oxidului de etilenă poate da probleme cardiace, pulmonare sau chiar cancer.

Pe acelaşi subiect

Radu Țincu,medic primar ATI: ”Contaminarea cu oxidul de etilenă reprezintă o problemă de sănătate această substanță este interzisă, este o substanță extrem de toxică, nu s-a decis la acest moment doza toxică pentru că nu este aprobat pentru a fi utilizat”.

Oxidul de etilenă, găsit în înghețată, ciocolată și chiftele

Clienţii recunosc că ştiu puţine lucruri despre acest aditiv şi nu prea citesc etichetele. ”Nu știam. Și oricum nu folosesc pentru copii așa ceva. Mai mult din fructe. E bine că l-au retras, dacă nu e ok, dacă nu e sănătos”.

Radu Țincu, medic primar ATI: ”Să ne asigurăm că se fac analize periodice care să nu mai permită o astfel de contaminare accidentală a alimentelor cu substanţe cangerigene pentru că pe termen lung e greu de făcut o predicţie cu privire la efectele pe care ele ar putea să le aibă asupra oamenilor”.

Alertele europene s-au înmulţit în această vară şi au lăsat rafturi întregi goale în magazine. Au fost retrase până acum mai multe sortimente din îngheţate foarte populare, ciocolată, deserturi cu cremă sau chiar chiftele. Toate conţineau oxid de etilenă, un pesticid extrem de periculos.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Aproape două milioane de sticle de sucuri pentru copii, retrase din magazine din cauza oxidului de etilenă. Medic ATI: ”Substanța este extrem de toxică”