Ce au pozat ruşii pe Lună. Sonda rusească Luna-25 a trimis primele imagini cu suprafaţa Lunii
Rusia a făcut publică o imagine cu suprafaţa Lunii, surprinsă în timpul primei sale misiuni selenare din ultimii aproape 50 de ani.
O cameră de pe sonda Luna-25, lansată pe 11 august, a realizat o fotografia de pe orbita Lunii, a anunţat agenţia spaţială rusă Roskosmos. În imagine se poate vedea craterul Zeeman, la polul sud al Lunii, care nu este vizibil de pe Pământ şi prezintă interes pentru cercetători. Luna-25 ar urma să aselenizeze în jurul datei de 21 august. Rusia este la întrecere cu India care şi-a lansat şi ea o misiunea lunară pe 14 iulie şi estimează că Chandrayaan-3 va ajunge pe Lună pe 23 august.
Roskosmos a amintit că primele imagini ale părţii îndepărtate a Lunii au fost surprinse încă din 1959 datorită sondei sovietice Luna-3. Noua misiune, lansată vinerea trecută de Rusia, este prima după cea a sondei selenare Luna-24 din 1976.
Miercuri, Luna-25 a ajuns pe orbita Lunii după mai bine de cinci zile de zbor. În timpul în care se află pe orbită, sonda caută un loc ideal pentru aselenizare. Conform Roskosmos, sonda va aseleniza în apropierea Polului Sud al Lunii, la 21 august. Unul dintre obiectivele misiunii este căutarea unor surse de apă îngheţată. Rusia îşi propune să pună bazele unei staţii spaţiale pe Lună până în anul 2040.
- Rusia a lansat prima misiune fără echipaj pe Lună, după 50 de ani, la întrecere cu India. Sonda va ateriza peste...
- Ruşii se laudă că "vor cuceri" Luna pentru a doua oară, după 47 de ani. Sonda selenară va fi lansată în...
- NASA a reuşit să reia lăgătura cu Voyager 2. Cercetătorii au aşteptat 37 de ore pentru a afla dacă eforturile...
Ce vor ruşii să facă pe Lună
Modulul rusesc de aselenizare Luna-25 s-a plasat miercuri pe orbita circumselenară, reprezentând un important pas înainte în ceea ce priveşte obiectivul Rusiei de a reuşi în premieră o coborâre controlată la polul sud lunar, în cadrul unei misiuni de căutare a apei îngheţate. Luna-25, care cântăreşte 800 de kilograme, a intrat pe orbita circumselenară la 11:57 ora Moscovei, conform Agenţiei spaţiale ruse Roscomos.
Rusia a lansat vineri prima sa sondă selenară din ultimii 47 de ani, în încercarea de a deveni prima ţară care reuşeşte o aselenizare controlată la polul sud al Lunii, o regiune în care se crede că ar exista râvnitele "buzunare" de apă îngheţată.
Racheta Soiuz cu sonda Luna-25 a fost lansată, conform programului, vineri la 02:10 ora Moscovei (23:10 GMT) de pe cosmodromul Vostocini, în regiunea Amur din Extremul Orient, potrivit imaginilor transmise în direct de agenţia spaţială Roscosmos.
Această misiune va filma aselenizarea sondei pentru a le permite geofizicienilor şi geologilor să studieze în detaliu proprietăţile regolitului (stratul pietros care acoperă suprafaţa Lunii n.r.), rezistenţa solului şi alte caracteristici esenţiale ale structurii Lunii. Datele astfel obţinute vor permite aselenizări mai precise în viitor şi vor contribui la o mai bună planificare a sarcinilor experimentale.