Antena Meniu Search
x

Chiriile poliţiştilor şi militarilor, transformate în rate la bancă pentru locuinţe. Raport favorabil cu noi amendamente, în Senat

Ieri, comisiile permanente din Senat au depus raport suplimentar favorabil cu amendamente la proiectul de lege prin care polițiștii și militarii își pot transforma compensația de chirie în rată la bancă. Documentul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului.

Ieri, comisiile permanente din Senat, Comisia pentru administraţie publică și Comisia pentru apărare au depus raport suplimentar favorabil cu amendamente la proiectul de lege prin care polițiștii și militarii își pot transforma compensația de chirie în rată la bancă. Documentul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului.

Sindicatul poliţiştilor Europol precizează că a trimis o serie de sesizări cu privire la acest proiect de lege. Reprezentanţii oamenilor legii susțin că dreptul la compensația de chirie trebuie să se acorde în mod just și echitabil.

Anul trecut, la Parlament a fost depus un proiect care prevede ca polițiștii şi militarii să-şi poată transforma compensația de chirie în rată la bancă, în vederea achiziției unei locuințe. 

Este vorba despre modificarea Legii 360/2002 Statutul Polițistului și a Legii 80/1995 Statutul cadrelor militare pentru completarea cadrului legal privind acordarea compensației de chirie. 

Pe acelaşi subiect

Practic, polițiștii și militarii numiți în prima funcție sau mutați în interes de serviciu într-o localitate în care nu dețin o locuință proprietate personală, vor putea sa își achiziționeze un imobil fără să-și piardă dreptul la compensația de chirie.

Proiectul de lege propune ca dreptul la compensația de chirie să se transforme în sprijin pentru plata ratei creditului imobiliar. 

Sindicaliştii de la Europol susţin că acest demers este totuşi incomplet. Nu rezolvă toate inechitățile și discriminările existente cu privire la acordarea compensației de chirie pentru că:

- suma la care se raportează procentul de până la 50% este în continuare „salariul de bază”, adică valoarea salariului specific anului 2009 și nu „salariul de funcție” pe care astăzi îl avem în plată;

- procentul rămâne în continuare discriminatoriu în raport cu categoriile de personal, respectiv funcțiile de execuție/conducere;

- dispare dreptul statuat de a sprijini toți polițiștii pentru achiziția unei locuințe, raportându-se propunerea doar la cei care au dreptul la compensație de chirie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Chiriile poliţiştilor şi militarilor, transformate în rate la bancă pentru locuinţe. Raport favorabil cu noi amendamente, în Senat