Antena Meniu Search
x

Video CNSU pregătește o nouă măsură: Carantină redusă pentru vaccinați sau cei trecuți prin boală

Valul cinci al pandemiei vine cu noi restricţii. Deja ministrul Sănătății a anunțat că am putea ajunge la un milion de cazuri de COVID. În acest context, în ședința Comitetului Național Pentru situații de Urgență s-au luat noi măsuri.

de Larisa Bernaschi

la 05.01.2022, 17:38

Vezi și

Vom purta din nou mască de protecţie în toate spaţiile deschise şi închise. Şi nu de orice fel, ci doar cele medicale sau de tip FFP2. De asmenea, pacienţii COVID cu formă medie de boală vor fi trataţi în centre de evaluare ambulatorie.

Mai mult, mâine va fi dată o altă hotârâre prin care se va reduce perioada de caratinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.  

Se pregătesc cu toții de valul 5 al pandemiei și asta pentru că au fost discutate primele măsuri, primele restricții care ar putea să intre în vigoare chiar de zilele viitoare. 

Un lucru extrem de important, anunțat chiar de ministrul Sănătății, se referă la cei care au o formă medie de boală și care va fi tratați în centre de evaluare. Acestea sunt 160 la număr și de săptămâna viitoare va fi disponibilă o hartă interactivă, astfel încât, în momentul în care suntem confirmați cu Covid-19, să știm unde putem merge pentru a ni se face investigații, astfel încât să nu ajungem în spital. 

Pe acelaşi subiect

Carantină redusă pentru vaccinați sau cei trecuți prin boală

Astfel de decizii urmează să fie luate și în zilele următoare. Mâine, spre exemplu, se discută despre carantinare și asta pentru că tot Alexandru Rafila a anunțat că perioada de carantinare pentru anumite categorii de persoane să fie redusă de la 14 la 10 zile.

Pe de altă parte, la restaurant vom merge mai puțin în cazul în care rata de incidență trece de 3 la mia de locuitori, capacitatea maximă pentru restaurante este de 30%. În plus, vom merge mai puțin la cinematografe, concerte , 50%, dacă rata de incidență trece de 1 la mie, lucru care se va întâmpla chiar zilele următoare. 

Masca din nou obligatorie

Se anunță modificări importante și la purtarea măștii care devine obligatorie, însă, vom avea voie să folosim măști doar medicale sau cele FFP2. 

Alexandru Rafilla, minsitrul Sănătăţii: Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Doar este vorba despre trecerea de la măştile textile. Sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente.

- Ce ar putea păţi cei care nu se conformează? 

- Nu ştiu, nu ne-am gândit. Numărul de cazuri în momentul de faţă, noi îl estimăm undeva între 800 de mii şi un milion de cazuri pentru acest nou val. 

Raed Arafat, şeful DSU: Pe stradă se va purta cu excepţia momentului în care ai activităţi individuale. la staţia de atobuz, la staţia de metrou, când te duci pe stradă şi circulă lânga tine oameni va fi purtată masca

- Ce înseamnă activitate individuală?

- Adică activitate sportivă, adică eşti singur în parc, nu ai alţi oameni în jurul tău, faci jogging.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » CNSU pregătește o nouă măsură: Carantină redusă pentru vaccinați sau cei trecuți prin boală