Antena Meniu Search
x

Rafila, despre ce vor păţi cei care poartă măști textile sau de plastic de sâmbătă: ”Nu sunt eficiente”

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de guvern în care s-au luat noi măsuri pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus, că nu există niciun fel de impunere cu privire la utilizarea măștilor FFP2, care sunt semnificativ mai scumpe, ci se dorește o ”uniformizare a utilizării măștilor medicinale”, în defavoarea celor textile și de plastic.

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 14:47

Alexandru Rafila: „Nu se impune folosirea unor măști scumpe. Cele textile nu sunt eficiente”. Noile restricții pentru valul 5 - Profimedia Images

Alexandru Rafila a spus că măsura obligativității purtării măștilor în aer liber a fost luată pentru o perioadă limitată de timp, și a subliniat că nu este vorba despre impunerea unui tip de mască.

”Nu există niciun fel de impunere. Cine dorește poate utiliza și alte tipuri de măști mai scumpe, precum FFP2,​ însă e vorba de trecerea de la măștile textile, care sunt foarte puțin eficiente, la o trecere către uniformizarea utilizării măștilor medicinale, care sunt mult mai utile”, a spus Alexandru Rafila.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care continuă să poarte măști textile sau de plastic, Rafila a răspuns: ”Nu ne-am gândit la ce ar putea păți cei care folosesc măști textile sau de plastic. (...) Cred că e o chestiune de bun simț. Ne gândim, discutăm despre sancțiuni”, a mai spus el.

Ministrul Sănătății a mai spus că varianta Omicron este foarte contagioasă și din acest motiv a fost luată decizia privind masca de protecție. 

”Masca de protecție nu se poartă doar când ești singur în parc și faci sport, de exemplu. În rest, porți mască, pentru că riscul de contaminare este foarte mare”, a spus Alexandru Rafila.

Măștile medicinale sau FFP2, obligatorii în toate spațiile publice de sâmbătă

CNSU a decis, miercuri, că în România redevine obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical sau FFP2.  Măștile trebuie să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise.

”Se propune menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne".

Se exceptează de la măsura prevăzută următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

d) reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive”, se arată în hotărârea adoptatăî miercuri de CNSU.

Starea de alertă, prelungită pe întreg teritoriul național

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, în ședința de miercuri dimineața, prelungirea stării de alertă și modificarea măsurilor luate pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Documentul cu noile decizii poate fi consultat la finalul acestui articol. Noile măsuri vor intra în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie 2022, dacă vor fi adoptate de Guvern.

Mai mult, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, s-au dispus măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Rafila, despre ce vor păţi cei care poartă măști textile sau de plastic de sâmbătă: ”Nu sunt eficiente”