Antena Meniu Search
x

Cum s-a produs tragedia de la concursul de off-road în care pilotul Adrian Cernea și-a pierdut viața. ”Nu ştiu de ce a luat decizia să intre”

Tragedie în lumea automobilismului românesc. Fostul campion naţional de off-road, pilotul Adrian Cernea, şi-a găsit sfârşitul în timpul ultimei etape naţionale. Echipajul trebuia să traverseze o vale, moment în care maşina a fost luată pe sus de viitură. Apele învolburate i-au purtat zeci de metri. Doar copilotul a reuşit să scape cu viaţă.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 20.06.2021, 09:10

Vezi și

Era ziua a doua a Campionatului Naţional de Off-Road. În ciuda codului de vremea rea, organizatorii au luat decizia ca etapa să se ţină. Traseul era unul anevoios, iar ploaia a făcut ca lucrurile să devină mult mai complicate.

Concurenții cunoșteau riscurile la care se supun, din cauza condițiilor meteo

Leonard Bulai, prefect Bacău: ”La începutul zilei, deşi era cod portocaliu în tot judeţul, în cadrul şedinţei tehnice de dimineaţă s-a luat decizia ca aceste etape din cadrul concursului să se desfăşoare în condiţii normale. Spun eu că toţi concurenţii şi-au asumat aceste condiţii, le cunoşteau şi cu toate acestea au ales să concureze.

În jurul orei 17:00 s-a dat alarma. A fost panică atât în rândul organizatorilor, cât şi al piloţilor. Echipajul format din Adrian Cernea şi Alex Tache urma să traverseze o vale, loc prin care mai multe echipaje deja trecuseră fără probleme, moment în care au fost surprinşi de viitură.

Pe acelaşi subiect

Cătălina Păduraru, purtător de cuvânt IPJ Bacău: ”Autovehicului în care era bărbatul de 40 de ani a fost luat de ape. Poliţiştii, pompierii şi voluntarii s-au mobilizat şi au efectuat căutări. A fost preluat de pe malul pârâului tânărul de 30 de ani, ulterior fiind găsit şi celălalt bărbat căruia i s-au aplicat manevre de resuscitare”.

Copilotul lui Adrian Cernea a reușit să se salveze

Autoturismul a fost dus zeci de metri la vale, timp în care Adrian şi Alex au reuşit să iasă din maşină. Copilotul, Alex Tache, a reuşit să ajungă la mal. Pompierii s-au ajutat de o scară pentru a forma o punte prin care să-l recupereze pe copilot.

”Hai, curaj! Curaj! Bravo! Bravo! Haide! Bravo! Hai că poţi! Nu te grăbi! Încet! Uşor! Uşor!”

Adrian Simtea, inspector sef ISU CV: ”Intervenţia a fost extrem de dificilă. În primul rând, aproximativ 4-5 kilometri a trebuit să-i mergem pe jos până la locul producerii evenimentului. Torenţii erau extrem de puternici, inclusiv pe drumul forestier erau torenţi în mai multe locuri, ape destul de mare şi nu se putea trece cu maşinile, decât cu cele de offroad”.

Copilotul Alex Tache a ajuns pe mâna medicilor seara trecută şi este în stare stabilă.

Pilotul Adrian Cernea, însă, nu a mai putut fi salvat. Pompierii au reuşit să-l recupereze din torenţii reci şi nemiloşi, însă manevreme de resuscitare au fost inutile. Concursul a fost imediat oprit, iar toate echipajele au fost anunţate să se întoarcă la bază.

Mihai Bikfalvi, pilot: ”Avea traseu, trecere prin acel pârâu, doar că din cauza condiţiilor meteo s-a transformat într-o viitură. Participam în aceeaşi clasă, dar eu nu am ajuns acolo fiindcă am pornit mult mai târziu. Am aflat un pic mai devreme şi am abandonat”.

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”Sunt aproape 6 ore de la momentul accidentului şi aşa arată apa Caraslăului la confluenţă cu râul Oituz. Suflul torentului se simte şi la aproximativ 7-8 metri distanţă de apă”.

Pilotul Adrian Cernea ar fi forțat trecerea prin vale

Apa ar fi fost destul de mare la sosirea echipajului în vale, însă acesta ar fi vrut să forţeze trecerea. Apele învolburate au luat pe sus maşina.

Norris Măgeanu, șeful Federației Române de Automobilism Sportiv: ”Se pare că câteva echipaje au trecut prin acea zonă, a venit o viitură, i-a surprins”.

Constantin Fantana, președintele comisiei Campionatului Naţional de Off-Road: ”Probabil apa s-a umflat foarte repede în urma ploii. Nu a fost o ploaie torenţială, nu a plouat ore în şir, dar cum e pe munte cu versanţii ăştia abrupţi, s-o fi strâns. Nu ştiu de ce a luat decizia să intre”.

Biroul Executiv al Federației Române de Automobilism Sportiv s-a întrunit de urgenţă aseară şi a deschis o anchetă pentru a vedea în ce circumstanţe s-a produs tragedia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Cum s-a produs tragedia de la concursul de off-road în care pilotul Adrian Cernea și-a pierdut viața. ”Nu ştiu de ce a luat decizia să intre”