Antena Meniu Search
x

În România, există un loc în care viaţa ar rezista şi unui război nuclear!

Un loc din apropierea Mangaliei poate fi salvarea noastră în cazul unui război nuclear, crede un cercetător

Peştera Movile din Dobrogea pare să fie locul ideal în caz de calamităţi! Ceea ce este special e faptul că viaţa subterană nu depinde de cea de la suprafaţă, aici fiind descoperit un cerc complet închis. Acest ecosistem se bazează pe chimiosinteză (un proces în urma căruia sunt formate substanţe organice din substanţe anorganice, precum dioxidul de carbon și oxigenul).

Absenţa luminii solare duce la eliminarea posibilităţii de a obţine hrana prin fotosinteză, de aceea organismele aflate aici s-au adaptat la condiţiile de mediu. Utilizând energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele foloseau chimiosinteza pentru a-şi procura hrană.

Procedeul acesta a dus la formarea unui strat cu aspect lăptos, plin cu microorganisme, care au constituit hrană pentru celelalte animale aflate în peşteră, ei fiind ultima verigă a lanţului alimentar, crede speologul Cristian Lascu. Acest sistem autosusținut nu a fost niciodată întâlnit la suprafaţa Terrei.

Locuitorii subterani au o culoare pală, iar ceea ce îi diferenţiază complet de rudele lor de la suprafaţă este lipsa totală a vederii şi antenele de proporţii gigantice pe care le folosesc pentru a se deplasa pe întuneric.

Peştera a fost găsită întâmplător în 1986, de un grup de cercetători români care studia solul în vederea construirii unei centrale electrice în apropierea Mării Negre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » În România, există un loc în care viaţa ar rezista şi unui război nuclear!