Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Județul Argeș pare să devină noul focar de coronavirus al României (Video)

Încă o zi în care doborâm recordul: doar un caz ne-a despărţit azi de pragul de 800 de îmbolnăviri. Argeşul pare să devină noua Suceava. Sunt 105 cazuri noi în judeţ, cele mai multe din ţară înregistrate în ultimele 24 de ore. Medicii fac un apel disperat către Guvern și către oameni: au nevoie de paturi, de personal medical și ca bolnavii sa nu mai umble liberi pe stradă. Vorbele lor însă n-au ecou. Reporterii Observator au stat de vorbă cu pacienţi care refuză internarea şi au descoperit chiar medici care au cerut externarea.

de Redactia Observator

la 17.07.2020 , 20:45

  • Autoritățile din Argeș au raportat 105 infectări noi cu coronavirus pentru ultimele 24 de ore.
  • Județul Argeș a avut mai multe infectări noi cu coronavirus chiar și decât municipiul București.

În Argeş, externarea la cerere a pacienţilor confirmaţi cu COVID face parte din cotidian. Şi nu e de mirare că numărul îmbolnăvirilor a explodat. În spatele cifrelor, stau oamenii. Până şi un medic oncolog a plecat acasă deşi e bolnav. 

Crina Călinescu, medic infectat: Am stat 10 zile în spital, între 26 iunie și 4 iulie. De la externare am stat și stau în continuare numai în casă. Am purtat mască, n-am ieșit din cameră. Mâncarea mi-a fost adusă de mama mea la ușă. Dânsa a purtat mănuși, mască de protecție. Datoria ta ca om este să nu îi pui în pericol pe ceilalți.

Nu toţi gândesc însă aşa. Cei mai mulţi ignoră virusul şi plimbă boala printre cei sănătoşi. 

Vezi și

6.000 de oameni au refuzat să se interneze sau s-au externat pe semnătură! Cât de mare e pericolul pentru ceilalţi? 

Virgil Musta, șef Secție boli infecțioase Spital Victor Babeș, Timișoara: O persoană infectată care umblă liberă prin oraşe câţi oameni infectează? Cam 40%, ceea ce înseamnă că din 10 contacți, patru se pot infecta. E foarte mult. 

Asta înseamnă că cel puțin 2.400 de nevinovați ar putea fi infectaţi de coronascepticii care se tratează singuri. 

De la Terapie Intensivă lucurile se văd cu totul altfel. 

Gabriel Copciag, Spitalul Județean Argeș: Oamenii să aibă o frică. Ce văd aici, li se poate întâmpla. Colega mea de aici, asistenta în Secția de ortopedie. Uitați cum se chinuie după două luni de luptă în pandemie de unde nimeni nu mai credea că pe măsurile de relaxare vom ajunge așa. 

Județul Argeș a depășit inclusiv Bucureștiul la număr de cazuri noi. Situația este critică și în Prahova, Dâmbovița, Galați, Vrancea sau Brașov. Inclusiv în Mehedinți a apărut un nou focar, în localitatea Strehaia. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit, după ce au participat la o slujbă. 

Codruța Vochescu, purtător de cuvânt Direcția de Sănătate Publică: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate șase noi persoane confirmate cu covid 19. Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 9 şi 75 de ani şi au acelaşi link epidemiologic.

Din cei 33 de bolnavi, doar 29 au acceptat să fie trataţi în spital. Trei au cerut să rămână acasă, iar un bărbat de 69 de ani a fost răpus de complicaţiile bolii. La trei zile după ce a refuzat internarea, a ajuns în stare gravă la Urgenţe şi, după încă o săptămână, a murit.

Epidemia de neîncredere s-a extins şi în judeţul vecin, Gorj. Şi aici bolnavii au ieşit din spitale pe capete. Un bărbat a plecat din spital cu branula în braţ. 

Delia Arvatu, asistent medical: Acest pacient, din momentul internării a depus o anumită ostilitate, nu știu cum să vă spun, nu s-a putut colabora cu el nici pentru tratament, nici în ceea ce privește igiena când i s-a spus că va pleca acasă și auzind că fiul său îl așteaptă, atunci s-a produs o agitație.

Pentru Observator, fiul bărbatului explică senin că au cerut externarea pentru că nu cred în diagnostic. Motiv pentru care bolnavul stă cu soţia care are diabet. 

Valentin Pâslea, fiul externatului: L-am dus cu probleme de sănătate care el le are de ani de zile. În baza aceea s-a scos că ar fi de covid. Nu mi se pare normal, înseamnă că el are covidu ăsta de 4, 5 ani şi nu s-a ştiut nimeni de el? Plus că din familie, maică-mea are, face insulină, are diabet. Are, cred, de vreo 10-15 ani.

În ultimele două săptămâni, patru pacienţi cu Covid 19 care au refuzat internarea ori s-au externat la cerere au murit acasă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Județul Argeș pare să devină noul focar de coronavirus al României (Video)