Antena Meniu Search
x

Neagu Djuvara a murit. Istoricul şi filosoful român avea 101 ani

Neagu Djuvara a murit. Marele istoric român, una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, avea 101 ani.

Neagu Djuvara a murit. Marele istoric român, una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, avea 101 ani.

Neagu Djuvara, născut pe 18 august 1916, la Bucureşti, într-o familie de origine aromână, şi-a luat licenţa în Istorie la Sorbona, în 1937, şi trei ani mai târziu a devenit doctor în Drept, la Paris.

Neagu Djuvara a murit. În 1972, a obţinut doctoratul în Filosofie, tot în capitala franceză, urmând ca, în 1987 să primească Diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din Paris.

În 1941, Neagu Djuvara a participat, ca elev-ofiţer, la campania din Basarabia şi Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi a fost rănit în apropiere de Odesa.

Neagu Djuvara a murit. A fost curier diplomatic în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 şi a rămas până în 1947.

A urmat exilul la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români, a colaborat cu Radio Europa Liberă şi mai multe fundaţii.

Neagu Djuvara a petrecut 23 de ani în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, de unde s-a întors, în 1984, la Paris.

Neagu Djuvara a murit. După Revoluţia din 1989, Neagu Djuvara a revenit în România, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti până în 1998.

În 2016, istoricul, filosoful, romancierul şi diplomatul Neagu Djuvara, a fost decorat cu Ordinul naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Neagu Djuvara a murit. Istoricul şi filosoful român avea 101 ani