Antena Meniu Search
x

O altfel de Românie! Mocăniţa Transilvaniei sau 35 de kilometri de vis

Veste bună pentru melancolici! După 18 ani, un traseu de 34,5 kilometri de mocăniţă va deveni, din nou, turistic

Veste bună pentru melancolici! După 18 ani, un traseu de 34,5 kilometri de mocăniţă va deveni, din nou, turistic

Linia ferată cu ecartament îngust Râciu-Teaca străbate şapte localităţi şi se întinde pe 34,5 kilometri. Cele sapte localităţi sunt Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăeşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teacă.

Pe o distanţă de cinci kilometri, între Valea Lupului şi Comlod, traseul Mocăniţei Transilvaniei traversează pădurea deasă de foioase, prin superbe tuneluri de vegetaţie, scriu cei de la YahooNews.

Ruta pe care a circulat preţ de un secol mocăniţa a fost începută în 1914 şi a fost finalizată în doi ani. În perioada austro-ungară aceasta era folosită să transporte persoane şi marfă la Târgu Mureş.

În comunism şi cinci ani după căderea acestuia, trenul a fost folosit de muncitorii care făceau "naveta" la fabricile de zahăr din Târgu Mureş şi Lechinţa.

Ideea unui tren turistic a apărut prima dată în 1995, când linia a fost preluată de către Societatea de Turism Feroviar. Ideea a murit însă în faşă, ultimul tren turistic circulând în 1996.

Ruta Râciu-Târgu-Mureş-Lechinţa a fost preluată în urmă cu patru ani de un om de afaceri, care a anunţat recent că trenul format dintr-o locomotivă poloneză veche de 65 de ani şi două vagoane va transporta turişti începând cu primăvara lui 2015.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » O altfel de Românie! Mocăniţa Transilvaniei sau 35 de kilometri de vis