Antena Meniu Search
x

Observator Update, știrile zilei de 9 mai. Noi măsuri după 15 mai și efecte ale pandemiei

Ești grăbit? Observatornews.ro te ajută să afli, pe scurt, cele mai importante știri ale momentului, la Observator Update.

de Redactia Observator

la 08.05.2020, 23:46

Observator Update, știrile zilei de 9 mai
Observator Update, știrile zilei de 9 mai
  • Măsuri după 15 mai, anunțate de ministrul Vela
  • Muncitorii români, așteptați cu brațele deschise pentru a lucra în agricultura din vestul Europei
  • Pandemia de coronavirus a adus creștere de prețuri la produsele alimentare

1. Măsuri după 15 mai, anunțate de ministrul Vela: "Se va verifica temperatura clienților sau angajaților"

Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat o parte din măsurile care ar putea fi impuse după data de 15 mai, dată la care ar trebui să se încheie starea de urgență și să intre în vigoare starea de alertă. Ministrul precizează că tot pachetul de propuneri pentru măsurile din 15 mai va fi publicat sâmbătă dimineață, cel mai probabil, pe site-ul web al ministerului. A doua etapă de relaxare ar putea fi la 1 iunie.

Citește și:

2. 150 de milioane de lei dă statul pentru 250.000 de tablete care să fie împărțite elevilor din zonele defavorizate

150 de milioane de lei oferă statul pentru 250 de mii de tablete. Atâţia copii neconectaţi la tehnologie a numărat iniţial Ministerul Eduaţiei în România. Sunt, de fapt, peste 900 de mii.

32% dintre elevi nu au acces individual la un desktop, laptop sau tabletă, arată un sondaj IRES. 3 din 10 părinţi spun că în perioada stării de urgenţă copiii lor n-au mai ţinut legătura cu profesorii. Pentru ei, şcoala online nu există. Există însă planuri pe hârtie. Guvernul a hotărât să cumpere până la toamnă un sfert de milion de tablete pentru copii din toată ţara. A alocat 600 de lei pentru fiecare dispozitiv.

Citește și: Primăria Capitalei ar urma să testeze de coronavirus 11.000 de bucureșteni care se oferă voluntari

3. Muncitorii români, așteptați cu brațele deschise pentru a lucra în agricultura din vestul Europei

Occidentul îşi vrea muncitorii români înapoi. 33 de mii de oameni vor pleca cu trenul, în tranşe săptămânale, spre Austria începând de duminică. Sunt salvarea agriculturii europene. Dar criza sanitară evidenţiază şi vulnerabilitatea acestor muncitori. În Spania, Italia, Marea Britanie şi Germania, culesul recoltelor de sparanghel, salată sau anghinare a început deja. Şi Franţa şi Belgia depind de români pentru culesul fructelor de vară. Iar Austria a negociat cu autorităţile române organizarea a două curse spre Viena. Bătrânii Austriei depind de asistenţa venită din ţara noastră.

Citește și:

4. Pandemia de coronavirus a adus creștere de prețuri la produsele alimentare și alte bunuri de consum

Pandemia a scumpit viaţa, dar şi traiul românilor! Marile magazine au profitat de panica oamenilor şi au mărit preţurile celor mai căutate alimente şi produse. Conservele de carne de exemplu sunt în topul scumpirilor, cu aproape 50 la sută, arată datele unei companii de monitorizare. Deși prețurile sunt deja destul de ridicate, spun analiștii economici, tendința este în continuare de creștere din cauza inflației și a secetei.

Citește și:

5. Italienii s-au îngrămădit pe străzi și în restaurante, după relaxarea restricțiilor impuse

Italienii şi-au reluat viaţa exact din punctul în care au lăsat-o în urmă cu trei luni. S-au adunat cu miile pe străzi, în cafenele şi pe canalele din Milano. Relaxarea i-a prins şi fără măşti de protecţie. Revoltaţi, edilii le atrag atenţia că i-ar putea închide din nou în case.

Citește și:

Pe scurt, din diaspora

Spania: Româncă încătușată, după ce a refuzat să se legitimeze în fața polițiștilor

Italia: Român ucis de un fost militar italian ajuns om al străzii, la Roma

Ce trebuie să știi astăzi:

Cum se încheie situația școlară în cazul elevilor fără acces la școala online

Bulgaria dă liber la vacanțe, 47% dintre hotelieri reduc prețurile

Slujbele de la biserică s-ar putea ține în curțile lăcașurilor de cult.

Prognoza meteo 9 mai 2020

Vremea se va încãlzi în toatã ţara, astfel valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru aceastã perioadã din an.

Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri şi izolat condiţii pentru ploi slabe de scurtã duratã, dupã-amiaza, îndeosebi în zona de munte, iar spre sfârşitul intervalului în nord-vestul ţãrii.

Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 16 grade pe Litoral şi 26 de grade în sud-vestul extrem, iar cele minime între 0...2 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 13...14 grade în Dealurile de Vest.

Vremea în București

Temperatura maximã va fi de 23...24 de grade, iar cea minimã de 10...11 grade, uşor mai scãzutã la periferie

Citește și:

Rămâi pe observatornews.ro toată ziua. La televizor ne vedem de 5 ori pe zi: de la 6:00 dimineața, la 12:00 la prânz, la 16:00 după-amiaza, la 19:00 pentru cele mai importante știri ale zile și la 22:30 pentru sinteza întregii zile. Oricând se întâmplă ceva important ne vedem la #observatorupdate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Observator Update, știrile zilei de 9 mai. Noi măsuri după 15 mai și efecte ale pandemiei