Pandemia de coronavirus a adus creștere de prețuri la produsele alimentare și alte bunuri de consum
Pandemia a scumpit viaţa, dar şi traiul românilor! Marile magazine au profitat de panica oamenilor şi au mărit preţurile celor mai căutate alimente şi produse.
- Prețul la conservele de carne ar fi crescut cu 50% în ultima perioadă.
- Creșterea de prețuri la produsele alimentare ar putea continua până în toamnă.
Conservele de carne de exemplu sunt în topul scumpirilor, cu aproape 50 la sută, arată datele unei companii de monitorizare.
Şi nu am atins vârful epidemiei, dar nici vârful creșterilor de preț - avertizează economiștii.
Bogdana Gheorghe, companie de monitorizare: Media pentru produsele alimentare, de exemplu, este de 6,4%, pentru produsele de îngrijire a casei de 3,7% și pentru produsele de îngrijire personală de 1,4%.
Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară: Contrar așteptărilor, prețurile au crescut și spun contrar așteptărilor pentru că partea de procesare a făcut tot ce a putut că prețurile să rămână la fel. Nu se puteau plafona neapărat prețurile, dar puteau fi făcute niște verificări pentru a cunoaște realitatea. Este foarte simplu să te uiți la prețul produselor la raft, să verifici factura la comerciantul respectiv și să vezi cu cât a cumpărat-o de la producător.
Retailerii au profitat de frica românilor că magazinele vor rămâne goale şi au mărit preţurile la cele mai cautate produse. În topul scumpirilor, conservanții pentru legume și fructe, conservele de carne și drojdia.
Românii își schimbă comportamentul și atunci când vine vorba de locul de unde aleg să își facă cumpărăturile. Magazinele mici de cartier au avut mai mult de câștigat în această perioadă față de hipermarketuri.
Deși prețurile sunt deja destul de ridicate, spun analiștii economici, tendința este în continuare de creștere din cauza inflației și a secetei.
Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară: Dacă vom știi să venim cu niște măsuri să vină în contrabalanță să diminueze efectele pandemiei și o primă perioadă efectele secetei, s-ar putea să fie bine. Dacă nu vrem să luăm aceste măsuri și mizăm în continuare pe aceste cantități multe din import, atunci mai mult ca sigur că vom asista la creșteri de prețuri.
Creșteri care vor avea punctul culminant în toamnă, cred specialistii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰