Specialiștii atrag atenția că relaxarea restricțiilor ar putea duce la creșterea riscului de contaminare
Peste exact o săptămână scăpăm de starea de urgenţă şi de multe restricţii. Vor fi mai mulţi oameni pe străzi, în parcuri, ne vom întâlni cu rude şi prieteni, aşa că riscul de contaminare creşte.
- România a depășit bariera de 900 de decese provocate de coronavirus.
- Primele relaxări ale restricțiilor impuse ar urma să intervină de la 15 mai.
Cifrele ne spun că epidemia este într-o aşa-numită "fază de platou", dar specialiştii se tem că relaxarea nu ne va face bine. Avem 312 cazuri noi astăzi și am trecut de pragul de 900 de decese.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: Încă nu am atins vârful.
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: Încă nu am atins vârful dar daca vom atinge, nu va fi un vârf semnificativ, aşa cum arată datele din momentul de faţă, ci va fi foarte probabil o creştere lentă.
Medicii sunt fermi pe poziție: numărul de cazuri va creşte după relaxarea restricţiilor.
Datele oficiale arată că evoluţia epidemiei a fost liniară în ultima lună. Media deceselor este relativ constantă de la începutul lui aprilie. Peste 20 de români infectaţi cu COVID-19 îşi pierd viaţa în fiecare zi.
Recordul a fost atins acum aproape două săptămâni, pe 25 aprilie, când au fost raportate 34 de decese. Nici numărul de cazuri noi nu a variat semnificativ. Săptămâna 10-16 aprilie a avut cea mai mare medie de infectări, 371 zilnic. De atunci, a scăzut uşor, dar nu sub pragul de 300 pe zi.
Mult mai bine arată statistica vindecărilor. Numărul românilor care au scăpat de coronavirus s-a triplat în mai puţin de o lună, de la 100 la 300 în fiecare zi. Peste 40% dintre cei testaţi pozitiv s-au vindecat. În consecinţă, a scăzut şi numărul cazurilor active. Până acum, cel puţin, vârful a fost pe 29 aprilie, când 7716 români erau infectaţi. Acum sunt cu 226 mai puţine cazuri.
Evoluţia seamănă cu unul dintre scenariile făcute de specialişti la începutul pandemiei. Cifrele arată că măsurile de distanțare socială au fost respectate de populație, ceea ce a limitat răspândirea infecției, iar sistemul sanitar a făcut faţă.
Celălalt scenariu, scenariul roşu, în care restricţiile nu ar fi dat rezultate şi virusul s-ar fi transmis în masă, ar fi însemnat un număr mult mai mare de cazuri şi o presiune imensă asupra sistemului de sănătate.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Dacă vom respecta ce am învăţat în aceste două luni, dacă vom purta mască şi vom evita aglomeraţia, vom avea o vară liniştită.
Specialiştii estimează că al doilea val al epidemiei de coronavirus va avea loc la iarnă, însă nu va mai avea aceeași intensitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰