Italienii s-au îngrămădit pe străzi și în restaurante, după relaxarea restricțiilor impuse
Italienii şi-au reluat viaţa exact din punctul în care au lăsat-o în urmă cu trei luni. S-au adunat cu miile pe străzi, în cafenele şi pe canalele din Milano. Relaxarea i-a prins şi fără măşti de protecţie. Revoltaţi, edilii le atrag atenţia că i-ar putea închide din nou în case.
- Mesele din restaurantele italiene, despărțite cu panouri de plexiglas.
- Cei mai mulți italieni, acuzați că au renunțat prematur la măștile de protecție.
Aşa arată Milano, cel mai mare focar din Italia, la doar patru zile de la relaxarea restricţiilor. Sute de oameni sunt adunaţi unul lângă altul pe malurile canalelor Navigli şi Darsena.
Cei mai mulţi au renunţat la măşti şi s-au strâns în grupuri, grupuri. Au stat de vorbă până la lăsarea serii, aşa cum obişnuiau înainte de pandemie.
Giuseppe Sala, primar Milano: Imaginile de pe canalul Navigli sunt ruşinoase. Nu ne jucăm de-a hoţii şi poliţiştii, nu este un joc, nu ne putem permite aşa ceva într-un oraş cu 1,4 milioane de locuitori.
În localuri, mesele sunt separate cu plexiglas.
După Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, şi Franţa a anunţat că intră în prima fază a relaxării.
Guvernul a delimitat regiunile Franţei pe culori în funcţie de rata de infectare. Parisul a fost încadrat în zona roşie, cea mai periculoasă. În capitală, parcurile vor rămâne închise. În plus, cu metroul şi autobuzul pot merge la orele de vârf doar cei care lucrează.
Ivier Veran, ministrul de Sănătate al Franţei: Situaţia din Île-de-France ne cere să acţionăm cu foarte mare atenţie. Solicităm companiilor să le ceară angajaţilor să lucreze de acasă cât mai mult posibil. Şi cerem locuitorilor acestei regiuni să îşi limiteze călătoriile strict la cele necesare.
Din 11 mai, peste un milion de elevi se vor întoarce în clase, iar centrele comerciale sub 40.000 de metri pătraţi se redeschid.
Restricţiile încep să fie ridicate gradual şi în Norvegia, iar din 15 iunie, la trei luni de la intrarea în izolare, s-ar putea renunţa complet la măsuri.
În Norvegia, au fost raportate doar 8000 de cazuri şi 209 decese. În comparaţie, ţara vecină, Suedia, care a ales metoda imunizării de turmă, a avut de trei ori mai multe infecţii şi peste 3000 de decese.
Karin Ulrika Olofsdotter, ambasador al Suediei în SUA: 90% dintre cele 3000 de decese s-au înregistrat în rândul populaţiei de peste 70 de ani. Acesta este, desigur, un mare eşec al nostru.
Pe dea altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că pericolul unui al doilea val este real, dacă măsurile de izolare sunt relaxate prea rapid.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰