Antena Meniu Search
x

Video Păsările care fac "legea" la intrarea în Baia Mare. Au băgat groaza în oameni: ''Sunt prea multe!''

Sute de ciori și-au făcut cuib în plopii de pe marginea Drumului European E58, spre disperarea autorităților, dar și a conducerii Aeroportului Internaţional Maramureş. Războiul pentru văzduh e dus printre hotărâri care nu permit ca ciorile să fie vânate sau să li se distrugă cuiburile. Până se găseşte o soluţie legală, culturile din această primăvară riscă să fie compromise. Autorităţile au cerut ajutor la Ministerul Mediului. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 27.03.2023, 08:30

Vezi și

Pare o scenă din filmul de groază "Păsările" al lui Hitchcock. Sute de ciori, care şi-au făcut cuib în plopii de pe marginea drumului, sunt un pericol inclusiv pentru pasagerii care ajung în aeroport. De aici şi până la colonia de ciori sunt mai puţin de cinci kilometri. 

Octavian Pavel, primar Recea: Aş trage un semnal de alarmă până nu este prea târziu, să nu se întample o nenorocire, respectiv, o cioară să intre, să dea în parbrizul avionului la decolare sau la aterizare. 

Reprezentanții aerogării au făcut deja sesizări la primăriile care se află pe o rază de 12 kilometri distanță, după ce numărul plângerilor venite din partea piloților a crescut.

Ionuț Caraba, Director Dezvoltare Aeroportul Internațional Maramureș: Aceste păsări pot genera pagube mari companiilor aeriene. Dacă avioanele lovesc păsări, se pot întâmpla diverse probleme, daunele sunt strict materiale.

Pe acelaşi subiect

Păsările care au băgat groaza în oameni

Ciorile sunt şi principalul inamic al agriculturii din zonă. Oamenii se gândesc cu groază că vor planta în zadar culturile din această primăvară. 

''Pe când a ieşit atât vreo trei - patru frunze, merg şi îl scot din pământ. 

Şi dacă vă scot ciorile replantaţi încă o dată sau ce faceţi?

Păi ce am putut face, ce se poate face altceva?! Sunt prea multe, prea multe.''

"Deranjează zgomotul când le apucă plecarea sau aterizează în grădină. O iau aşa şi numai negru vezi pe toată partea asta în jos de ciori.''

Autorităţile au făcut sesizări peste tot, inclusiv la Ministerul Mediului. Degeaba însă.

Rudolf Stauder, prefect Maramureș: Ele sunt protejate de lege, mai mult de atât, nici nu se pot organiza vânători pentru că este în zona cu case de locuit. Ca atare, din punctul meu de vedere, o soluţie temporară ar putea să fie să se monteze nişte dispozitive cu ultra sunete alte dispozitive care ar putea eventual să le determine să se mute în altă parte. 

Ultimul recensământ a arătat că în zonă sunt peste 450 de cuiburi de ciori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Evenimente » Păsările care fac "legea" la intrarea în Baia Mare. Au băgat groaza în oameni: ''Sunt prea multe!''