Antena Meniu Search
x

Video Bărzoiul Peter, primul care vesteşte primăvara într-un sat din Covasna. De 6 ani, revine negreşit la cuibul său, urmat apoi de celelalte păsări

Pentru locuitorii unui sat din Covasna, nu vine primăvara până când bărzoiul Peter nu apare în cuibul său. De şase ani, este primul la datorie şi pregăteşte terenul pentru stolul său. Drumul lung şi plin de peripeţii al berzelor este monitorizat de o asociaţie prin GPS. Iar cei care iubesc păsările pot contribui printr-o aplicaţie unică în Europa la protejarea şi recensământul vestitorilor primăverii. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 12.03.2023, 15:18

Vezi și

Degeaba e primăvară în calendare. Localnicii unui sat din Covasna nu sunt convinşi că iarna a plecat definitiv până când nu văd vestitorul mult aşteptat la locul lui, în cuib. 

Prima barză din Covasna s-a întors acasă

"Bărzoiul Peter a venit în acest an cu două zile mai târziu la Bicfalău, în judeţul Covasna, casa lui din ultimii 6 ani. S-a plimbat pe şurile localnicilor şi acum se odihneşte în cuib", arată Claudiu Loghin, reporter Observator. "Aceeaşi barză vine prima dată şi după vine la vreo două săptămâni şi a doua", spune o localnică.

Bărzoiul Peter e de şase ani primul la datorie, antemergătorul stolului. Abia în aprilie berzele vor împânzi cerul şi vor ocupa toate cuiburile de pe stâlpii din sat, aşa că are timp suficient ca să pregătească terenul pentru perechea sa.

Pe acelaşi subiect

Din Africa în România, în zbor

"De aici, de la noi, în Africa face 10.000 de kilometri dus şi 10.000 întors. Cum ştim noi, face trei luni de zile până pleacă acolo, dar acasă vine mai repede, pentru că vine împerecherea şi vine să crească puii, aşa că drumul ăsta e cam o lună, o lună şi jumătate", a explicat Kelemen László, președinte Asociația Rara Avis.

Specialiştii pot urmări traseul păsărilor pentru că au montat emiţătoare GPS păsărilor care se întorc an de an în judeţ. "Sunt programe de monitorizare şi acolo se vede clar că deja e emigraţie", adaugă Kelemen László, președinte Asociația Rara Avis.

În Covasna, sunt în jur de 320 de cuiburi de barză. Iar oamenii de rând sunt implicaţi activ în protejarea speciei ocrotite de lege, prin intermediul unei aplicaţii gratuite, unice în Europa. "Aplicaţia "Uite barza" este pe cât de uşor de folosit, pe atât de eficientă. Este simplu. Aţi ajuns lângă un cuib de barză, în primul şi în primul rând aveţi nevoie de locaţia exactă, de punctul GPS. Porniţi locaţia pe telefonul mobil şi daţi-vă cât mai aproape de cuib. Sunteţi sub cuib, marcaţi locaţia. Dup care aplicaţia vă cere singură ceea ce trebuie să completaţi", spune un reprezentant al Societăţii Ornitologice Române. 

Recensământul berzelor din România

De când a fost lansată aplicaţia, în urmă cu 7 ani, peste 10.000 de persoane au participat la recensământul berzelor din România şi au numărat mai bine de 5.000 de exemplare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Bărzoiul Peter, primul care vesteşte primăvara într-un sat din Covasna. De 6 ani, revine negreşit la cuibul său, urmat apoi de celelalte păsări