Antena Meniu Search
x

Video "A zis că o să am pestă porcină. A doua zi s-a găsit un porc suspect". Cum a pus molima pe butuci o întreagă industrie, în România

De cinci ani, România nu-şi rezolvă o problemă care ne distruge industria şi ne obligă să mâncăm carne de import. Avem peste 600 de focare de pestă, număr care s-a triplat în ultimele trei luni. Zeci de ferme au dat faliment şi ministerul n-are nicio soluţie. Urmăriţi un nou material din seria Românie, ce pui în farfurie. 

de Denisa Morariu-Tamaş

la 13.09.2021, 20:20

Vezi și

Nicolae Ciuleac se plimbă printre ruinele afacerii lui şi fluieră a pagubă. Buruienile au depășit înălțimea fostelor grajduri şi, de 3 ani, aici n-a mai fost picior de animal.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

65.000 de porci treceau în fiecare an prin cele 18 grajduri uriașe. De aici, plecau înspre fabrica producătoare de mezeluri. Azi, de complexul uriaş s-a ales praful. Pesta porcină a pus lacătul pe fermă. 

Nicolae Ciuleac: A fost o pierdere mare. O dată am distrus 50.000 de porci și pe de altă parte era o investiție în curs pe care am executat-o. O valoare de 4 milioane de euro și așa acum toate astea sunt îngrădite într-o curte uriașă de nu știu câte hectare și stau nefolosite. Când să fie aproape gata, nu mai am animale. 

Pe acelaşi subiect

Cum a închis pesta porcină sursa de carne

Începutul sfârşitului a fost într-o duminică, în anul 2018, când a primit vizita unui secretar de stat. 

Nicolae Ciuleac: A zis că o să am pestă porcină. Cum să am, eu am complexul tot în regulă. A doua zi, s-a găsit un porc suspect la rinichi. 

În câteva zile, animalele pline de pete au confirmat prezența bolii. A pierdut dintr-o dată 60% din business. A rămas doar cu fabrica de mezeluri, dar nu a mai putut conta pe propriile animale şi pe niciun alt sprijin. Așa că a început să cumpere de la alţii, mai scump.

Nicolae Ciuleac: Noi cumpărăm carne din România, de la diferiți crescători de porci. În țară nu prea mai găsim cum găseam înainte. Acum e mai limitată. Din UE e refulare de carne ieftină. Eu am oferte din Spania, 1,45 carcasa, eu de aici o iau cu 2 euro.

A refuzat să cumpere carne din afara ţării, deşi e mai ietină

Şi, peste toate molimele abătute asupra afacerii lui, s-a mai adăugat una. Pe carnea folosită se mai vede doar ștampila hexagonală, care-i permite să comercializeze produsele doar în România. Ștampila ovală, marca sănătății în Uniunea Europeană, a pierdut-o. O poate recupera într-un singur mod: să cumpere carne de afară, însă refuză din principiu.

Nicolae Ciuleac: Adică să fie numai UE aici, numai UE să fie ca să am eu ștampilă ovală. Ia lăsați-mă dom'le.

În timp ce fermele mor una câte una, România importă 80% din carnea de porc. Și, paradoxal, deşi avem carne de pui să dăm şi la alţii, cumpărăm de la străini zeci de mii de tone. Uneori, marfă proastă, gata infestată.

Mihai Ponea, Director ANSVSA: A crescut numărul de probe pozitive la Salmonela. Din mai multe state membre. Din Polonia am avut o incidenţă mai crescută în ultima perioadă. În ceea ce privește carnea de pasăre, să știți că România nu stă rău, este un jucător important și exportă cantități semnificative.

Importăm mult mai mult decât exportăm

Doar că povestea de succes e numai pe jumătate adevărată. Banii mai mult ies decât intră în ţară. 

Mihai Daraban, director Camera de Comerţ: Niște diferențe astronomice între import și export. La carne proaspătă congelată refrigerată am avut un import de 595 de milioane în 2020 și am exportat de 3 milioane. Nesemnificativ.

La fel de nesemnificativă se vede problema cărnii româneşti şi de la Ministerul Agriculturii.

Am încercat timp de o lună să aflăm de la Minister ce soluţii are la o problemă... de porc, însă nu ne-a răspuns. Întrebările însă sunt tot mai multe, pentru că lista pierderilor nu se oprește la carne. Săptămâna viitoare veţi vedea la Observator cum a pierdut România 90% din efectivul de bovine şi am ajuns să importăm până şi lapte pentru a acoperi consumul național.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Exclusiv Observator » "A zis că o să am pestă porcină. A doua zi s-a găsit un porc suspect". Cum a pus molima pe butuci o întreagă industrie, în România