Antena Meniu Search
x

Video "Noi, ucrainenii, încercăm să nu ne gândim la război". Reportaj Observator în inima unui oraș aflat mereu sub amenințarea bombelor

Războiul nu înseamnă doar bombe şi front. În Kiev, traiul zilnic se duce în sunet de alarme, dar oamenii au învăţat să trăiască sub ameninţarea unui atac. În frig, întuneric şi incertitudine, ucrainienii găsesc totuşi forţa să meargă înainte.

de Simona Simionescu

la 04.02.2023, 21:24

Vezi și

Sonia Simionov, reporter Observator: "Sună alarma în Kiev şi toată lumea se comportă perfect normal. Maşinile merg şi oamenii parcă nu aud."

"Când ştii că rachetele zboară pentru a ucide oameni, e foarte greu să le auzi. Noi, ucrainenii, încercăm să nu ne gândim la război."

"Trăim cum trăiam. Da, e mai greu că ne închid lumina, foarte puţine ore pe zi avem lumină. Dar totuşi în rest lucrăm, magazine, viaţa..."  

Oamenii continuă să meargă la lucru. Printre baricade. Unii şi-au pierdut prieteni şi rude, alţii aşteaptă cu teamă veşti de pe front.

Pe acelaşi subiect

"Iubitul meu, rudele mele sunt militari, aşa că e foarte greu."

Copilărie trăită printre alarmele antiaeriene

Şi mai greu e pentru un copil. Miliana are 6 ani şi, de când a început războiul, a petrecut multe ore într-un buncăr.

"Ce i-ai spus fiicei tale când a sunat prima alarmă."

"I-am spus că este un joc. Vreau să înţeleagă că nu e o situaţie normală. Dar nu e speriată."

În primele luni de război, peste jumătate din populaţia oraşului a fugit, de frica atacurilor. Şi azi, sunt multe case pustii.

Sonia Simionov, reporter Observator: "În spatele meu este ceva ce am remarcat pe toate străzile din Kiev. Afişe de genul acesta, scrise alb pe roşu, destul de vizibile, pe care scrie "de închiriat sau de vânzare". E un semn clar că mulți își doresc să plece."

Un oraș în beznă

Efectele războiului se simt mai ales noaptea. E beznă în Kiev. Electricitatea funcţionează doar 3-4 ore pe zi, niciodată după un orar fix.

"Un singur  om care are lumina aprinsă."

Ca să facă faţă crizei energetice, Ucraina va primi de la Uniunea Europeană 2.400 de generatoare şi panouri solare pentru clădirile publice.  

Sonia Simionov, reporter Observator: "Este ora 11, suntem aproape de centrul Kievului, însă la ora asta oraşul arată cam aşa. Mai ales aleile pietonale, nu există iluminat public decât în foarte puţine locuri."

Nici căldura nu e garantată: periodic, oraşul îngheaţă. Urmele atacurilor se văd la tot pasul.

Sonia Simionov, reporter Observator: "Astfel de baricade găseşti destul de des la marginea oraşului Kiev, pentru că suntem chiar în zona unde mall-ul a fost bombardat."

Alarmele au sunat la Kiev şi ieri. Chiar în timpul summitului istoric dintre liderii europeni şi preşedintele Zelenski. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Exclusiv Observator » "Noi, ucrainenii, încercăm să nu ne gândim la război". Reportaj Observator în inima unui oraș aflat mereu sub amenințarea bombelor