Antena Meniu Search
x

Video Staţiunile-minune în care turiştii încă îşi pun speranţa, în ciuda condiţiilor "din alt secol". Autorităţile se uită neputincioase: "Un izvor, atâta mai avem"

Celebre pentru apele sărate-ocnă şi izvoarele termale care te scapă de reumatism, staţiunile Lacu Sărat din Brăila şi Sărata Monteoru din Buzău par... încremenite în timp. Prima e staţiune de interes naţional... doar pe hârtie. Cealaltă doar visează să scape de statutul de staţiune de interes local, dar n-are nici măcar canalizare. Două staţiuni cu un potenţial imens se zbat, de decenii bune, în eternele promisiuni ale autorităţilor: vom face, avem proiecte! 

de Adrian Obreja

la 21.04.2023, 20:14

Vezi și

La doar 5 kilometri de Brăila, staţiunea Lacul Sărat părea, la mijlocul anilor 70, să le aibă pe toate: locuri de cazare, vad turistic, faimă. Doar norocul i-a lipsit. Azi, Lacu Sărat e staţiune de interes naţional doar cu numele. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Intrarea în apă se face numai pe scări! Pe astfel de scări, din lemn pur şi simplu putrezit. Care nu prezintă siguranţă.  

Staţiune arhiplină în ciuda condiţiilor mizere

Apa sărată şi nămolul de pe fundul lacului fac minuni pentru cei cu afecţiuni reumatice - legendele locului vorbesc despre cum oştenii lui Vlad Ţepeş s-ar fi vindecat miraculos după ce ar fi traversat călare apa sărată-ocnă. Atât de răspândită e faima nămolului că turiştii nici nu se mai uită la mizerie sau la condiţiile din alt secol. Vara, staţiunea e arhiplină.  

Pe acelaşi subiect

George Caranica, director asociaţie de dezvoltare: La momentul asta da, nu arată bine. Cu siguranţă nu arată bine. 

Reporter: Ce-i acum e şi vara. Nu cred că vine cineva să… am fost şi astă vară. 

George Caranica, director asociaţie de dezvoltare: Da da, nu s-au schimbat lucrurile. Dar se pot schimba. 

10 ani s-au judecat primăriile Brăila şi Chiscani - fiecare îşi dorea staţiunea pentru ea, dar niciuna din părţi nu a investit vreun leu cât procesul a fost pe rol. În 2016, instanţa a dat câştig de cauză comunei. Abia atunci şi-au dat seama şi autorităţile din Chiscani că nu au bani să gospodărească staţiunea. 

Marian Dragomir, primarul Brăilei: Era o chestie de ambiţie a lor. Considerau că au câştigat staţiunea în instanţă şi nu vor să o împartă cu nimeni. Bun, nu o împarţi, nu o împarţi, dar nici nu o faci? S-a dovedit. 

Geanina Pospai, viceprimar Chiscani: Este de interes naţional. 

Reporter: Arată realistic vorbind a staţiune de interes naţional? 

Geanina Pospai, viceprimar Chiscani: Va arăta, va arăta!

Lucrările au început, timid, anul trecut. Se asfaltează străzi, se repară trotuare, se amenajează spaţii verzi. Luciul de apă şi plaja sunt ale Apelor Române. Autorităţile locale nu se pot atinge de ele. La fel e şi cu clădirile, toate private. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Hotelurile care încă mai funcţionează sunt de 2 şi 3 stele. Alte cladiri au fost pur si simplu abandonate şi arată aşa cum le vedeţi. Fiind private, autorităţile nu pot face absolut nimic.  

Din "renumele vechi şi binemeritat" a rămas doar amintirea staţiunii Sărata Monteoru

"O altă staţiune cu vechi şi binemeritat renume este Sărata Monteoru din judeţul Buzău". Din "renumele vechi şi binemeritat", prezentat în documentarele păstrate în Arhiva Naţională de Filme... a rămas doar amintirea. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Bazinele în care se colecta apa termală s-au ruinat. S-au degradat atât de mult încat nici nu mai pot fi folosite în cazul în care cineva ar dori să le repună în funcţiune.

Ştefan Chircă, primar Merei: Un izvor, atâta mai avem. Celalalte izvoare au fost captate după un teren privat în care nu ne-a dat voie să putem să intrăm.

Sărata Monteoru a luat fiinţă la finalul secolului al 19-lea, când un boier grec a descoperit întâmplător apa sărată pe când fora după petrol. Cu bani din aurul negru, Grigore Monteoru a dezvoltat întreaga zonă. Au venit comuniştii şi au confiscat tot. După Revoluţie, ce nu a fost retrocedat, a fost vândut. 

Adrian Obreja, reporter Observator: În perioada comunismului, în acest hotel erau cazaţi cei mai importanţi membri ai partidului. A fost compartimentat, construit, nu pe camere, ci pe apartamente. Iar acum clădirea şi curtea sunt în paragină. 

5.000 de oameni vin la tratament

Aici există două baze moderne de tratament, una privată, una de stat. În sezon, sunt 4.000 - 5.000 de oameni care vin la tratament. 

Nicoleta Coman, asistent medical şef: Aici, spre exemplu este apa sărată care are o concentraţie foarte mare de clorură de sodiu de 120-180 de grame pe litru. În special se tratează afecţiunile reumatismale, traumatisme, cam asta este. 

Octavian Posea, director bază tratament: Sigur. Ar putea deveni de interes naţional. În principiu cred că ar avea nevoie de puţină promovare, zic eu. Şi probabil ar fi cazul să încercăm să dezvoltăm numărul de locuri de cazare din staţiune. 

Lacu Sărat şi Sărata Monteoru. Celebre... pe vremea bunicilor noştri. Staţiunea de interes naţional trebuie azi modernizată, iar munca e abia la început. În staţiunea care doar visează să devină un punct important pe harta turistică a ţării, orice proiect începe... la anu'. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Exclusiv Observator » Staţiunile-minune în care turiştii încă îşi pun speranţa, în ciuda condiţiilor "din alt secol". Autorităţile se uită neputincioase: "Un izvor, atâta mai avem"