Antena Meniu Search
x

Video Testele prin care trec nepalezii ce vor cu orice preţ să vină la muncă în România. Primesc salariu de 500 de euro, masă şi cazare

Avem un deficit de 200.000 de muncitori în construcţii, pe care trebuie să-i aducem din est. Asia a devenit loc de pelerinaj pentru firmele româneşti, care merg în ţări precum Nepal şi se întorc cu sute de muncitori după câteva zile de selecţie. Pentru 500 de euro, masă şi cazare, îşi lasă familiile şi ţara ani la rând. Urmăriţi un nou episod din seria "Străini în visul românesc". 

de Redactia Observator

la 14.06.2023, 23:18

Vezi și

La prima oră, un grup de români urcă în avionul spre Janakpur. Nepal, o ţară cât două treimi din România. Acasă pentru 30 de milioane de oameni. Fără industrie sau oportunități, peste 80% din populația țării se ocupă cu agricultura. Restul - așteaptă. 

Suntem la 20 de kilometri de granița cu India. De aici îşi aleg azi muncitorii reprezentanţii uneia dintre cele mai mari companii de construcții de la noi. În fața centrului de testare din localitate, e coadă. Vestea că o echipă din România va organiza probe de lucru s-a răspândit în regiune, însuflețind oamenii.

Paul Pop, Manager International Work Finder: Este euforie, cu siguranță lumea vine. Noi ne ducem acolo unde sunt ei. Este foarte greu pentru ei să călătorească sute de kilometri poate 10-12 ore ca să vină la o testare în capitală.

Muncitorii au sosit nu numai din oraș, ci și din satele din jur, să demonstreze cum lucrează, cât de repede, cât de curat, cât de corect.

Pe acelaşi subiect

Paul Pop, Manager International Work Finder: Dacă trec de proba tehnică, e o altă serie de întrebări și discuții față în față în care îl vezi, cum reacționează, care sunt cunoștințele de limba engleză, îi poți pune întrebări prin care să testezi dacă are gânduri de a rămâne în România. De obicei în descalificăm dacă ne spun că au mulți prieteni prin alte țări din Europa pentru că este un risc.

De aici, din satul Sinurjoda, au venit azi la probe câțiva muncitori. Cei mai mulţi sunt necalificaţi, dar aşa se învaţă meseria în Nepal. Văzând şi făcându-şi propriile case. Şi câştigând experienţă în ţările din Golf. Abia apoi pot să viseze la o țară europeană, precum România. 

Ţara noastră abia îi aşteaptă. Cu un deficit uriaş de forţă de muncă şi 700 mii de constructori români plecaţi în Vestul Europei, peste un sfert dintre firme au ajuns să se bazeze pe angajaţii din Asia. 

A doua zi, ajungem în capitala Kathmandu.

Şi aici, peste 400 de oameni, cu bagaje, frați, prieteni și visuri, așteaptă să le vină rândul

Paul Pop, Manager International Work Finder: Aici testăm zidarii care au de construit un mini horn, ca test de zidărie. În momentul de față, în jur de 20 de zidari în același timp, test care durează undeva între 20 și 30 de minute.

Djumba e bucuros. A fost ales și va primi în curând o ofertă de lucru.

Djumba, muncitor selectat: Am o familie, doi copii şi o soţie. Sunt foarte fericit.

În sediul agenției din capitala Nepalului, e coadă indiferent de oră. Aici nu există altă țară pe buzele tuturor, decât România. Peste 20 de muncitori au venit azi să-și ridice documentele, dar înainte sunt băgați în ședință. Îi așteaptă pe toți un avion și o provocare de cealaltă parte a lumii.

Sunt obligaţi să facă și un curs de orientare, în care învaţă că în România au reguli de respectat.

Melania Pop, manager dezvoltare International Work Finder: Așa poți să reduci fuga. Să te duci acolo de unde ei sunt și să te adaptezi tu. Să îi înțelegi, să înțelegi cultura, religia, să înțelegi diferențele, să înțelegi ce înseamnă yes m'am pentru ei.

Pleacă așa cum plecam și noi acum 20 ani. Se cheamă unii pe alții. Azi, în Kathmandu, ne întâlnim întâmplător cu Debbie Paryar, soția lui Filip, nepalezul creștinat, îndrăgostit de România, pe care l-am cunoscut la Ghimbav în urmă cu un an. Debbie nu s-a putut adapta și s-a întors în Nepal. Azi, fiul ei se pregăteşte să vină la noi. 

Cândva, românii erau numiţi căpșunari. Azi, destinul nostru pare și destinul lor. Povestea căpșunarilor din Orient și a familiilor lor, miercurea viitoare, la Observator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Exclusiv Observator » Testele prin care trec nepalezii ce vor cu orice preţ să vină la muncă în România. Primesc salariu de 500 de euro, masă şi cazare