Antena Meniu Search
x

600 de soldați indieni și chinezi s-au bătut cu pietre și cu pumnii, la granița din Himalaya. 20 de indieni morți, unii aruncați de pe stânci

600 de soldați indieni și chinezi s-au bătut cu pietre și cu pumnii, la granița din Himalaya. 20 de indieni sunt morți, unii aruncați de pe stânci. Nu s-au folosit arme de foc, au anunțat oficialii celor două țări.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 18.06.2020, 08:36

India
Violențe la granița dintre India și China, din Himalaya - Profimedia
  • Soldații nu au folosit arme de foc, interzise la granița comună.
  • Cele două țări dau vina una pe alta pentru declanșarea conflictului.

O bătaie generală cu pietre, pumni și bare de fier în care au fost implicați 600 de soldați indieni și chinezi s-a soldat cu 20 de morți în rândul trupelor indiene. Lupta, care a durat ore în șir, a avut loc la granița comună dintre China și India din Himalaya și nimeni nu a folosit arme de foc.

Sunt zeci de răniți, iar militarii morți au pierit loviți cu obiecte dure sau aruncați efectiv de pe stânci. Acestea sunt cele mai grave lupte dintre China și India, scrie The Guardian.

Bătaia a început când o patrulă de soldați indieni a întâlnit trupe chineze într-o secțiune abruptă a regiunii muntoase din care se credea că Armata de Eliberare a Poporului (PLA) s-a retras, în conformitate cu un acord de dezangajare din 6 iunie, au spus surse din Delhi. Guvernul indian a susținut că ceea ce a urmat a fost o ambuscadă „premeditată” asupra trupelor lor pusă la cale de către forțele PLA.

Lupta a început între cele două grupuri neînarmate, în conformitate cu acordul de zecid e ani care interzice armele de foc la o distanță mai mică de 2 km de graniță. Un ofițer indian a fost aruncat de pe stânci și a murit. 

Pe acelaşi subiect

Întăririle din partea indiană au fost chemate de la un post de la aproximativ 2 km distanță și, în cele din urmă, aproximativ 600 de soldați s-au luptat cu pietre, bare de fier și alte arme improvizate, pe un întuneric aproape total, timp de șase ore, au relatat surse guvernamentale indiene.

Presa indiană citând surse ale serviciilor de informații scrie că aproape 50 de soldați chinezi au fost uciși, dar nu există dovezi în acest sens și nici declarații oficiale ale Beijingului. În schimb, cel puțin 20 de combatanți indieni au murit, majoritatea aruncați efectiv de pe stânci.

Armata indiană a anunţat mai întâi, marţi, moartea unui ofiţer şi a doi militari, evocând morţi ”de ambele părţi”. Marţi seara, ea a anunţat alţi 17 alţi ”răniţi grav pe câmpul de onoare” care au ”murit din cauza rănilor”.

China a evocat ”morţi şi răniţi”, însă fără să precizeze în care tabără. Ea acuză India de faptul că se face vinovată de acest incident.

Ministrul indian de Externe i-a replicat, prin purtătorul de cuvânt Anurag Srivastava, atribuind vina confruntării Chinei, în urma ”unei tentative de a schimba în mod unilateral statu-quoul” frontierei.

China şi India au convenit miercuri să deescaladeze cât mai curând posibil o situaţie creată la frontiera dintre cele două ţări, în urma unei ciocniri dintre trupele lor soldată cu cel puţin 20 de victime, a anunţat Ministerul chinez de Externe, transmite Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » 600 de soldați indieni și chinezi s-au bătut cu pietre și cu pumnii, la granița din Himalaya. 20 de indieni morți, unii aruncați de pe stânci