Antena Meniu Search
x

Curs valutar

900 de euro pentru a te muta în Laponia. Cum încearcă un micuţ orăşel din Suedia să-şi salveze şcoala

Glommerstrak, un micuţ orăşel din nordul Suediei, se confruntă cu o criză demografică fără precedent. Dacă numărul de copii din oraş nu creşte semnificativ, şcoala din oraş va fi închisă.

de Redactia Observator

la 16.09.2024 , 10:25

900 de euro pentru a te muta în Laponia. Cum încearcă un micuţ orăşel din Suedia să-şi salveze şcoala - Profimedia - imagine ilustrativă

Autorităţile locale au lansat un program inedit pentru a atrage familiile cu copii mici să se mute în Glommerstrak, informează Euronews. Astfel, cei care aleg să se mute în oraş vor primi o "primă de instalare" de 10.000 de coroane suedeze, adică aproape 900 de euro. Condiţia e ca respectivele familii să aibă măcar un copil cu vârsta între 6 şi 15 ani pe care să-l înscrie la şcoala din oraş.

Suedia nu e prima ţară europeană care recurge la astfel de metode

În anii '50, Glommerstrak avea o populaţie de 1.000 de locuitori. De atunci a început declinul demografic, iar acum oraşul numără doar 200 de suflete, dintre care doar 23 de copii. Potrivit legii suedeze, o şcoală trebuie desfiinţată dacă numărul de copii care o frecventează este mai mic de 25. Dacă şcoala din Glommerstrak va fi închisă, cei 23 de copii vor trebui să meargă 40 de kilometri, până în Arvidsjaur, cel mai apropiat oraş care are o şcoală.

Articolul continuă după reclamă

Pe lângă banii oferiţi, autorităţile din Glommerstrak promit celor care vin aici că-i vor ajuta să-şi găsească o locuinţă şi un loc de muncă. Suedia nu este prima ţară europeană care se confruntă cu o astfel de problemă şi care oferă stimulente financiare pentru a popula anumite zone. Italia şi Spania au folosit deja astfel de metode.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri externe » 900 de euro pentru a te muta în Laponia. Cum încearcă un micuţ orăşel din Suedia să-şi salveze şcoala