Antena Meniu Search
x

Foto Analiza completă a invaziei: De ce crede ministrul Apărării din Ucraina că Rusia a pierdut deja războiul

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, este convins că Rusia a suferit o înfrângere la nivel strategic, după asaltul eșuat asupra Kievului, și este nevoită, după două luni și jumătate de război, să reconsidere obiectivele la nivel tactic. Oficialul consideră că mobilizarea autorităților ucrainene, a forțelor armate, a civililor și a comunității internaționale au creat premisele pentru o victorie a Ucrainei, chiar dacă războiul va mai dura.

de Redactia Observator

la 13.05.2022, 17:54

Oleksii Reznikov și Volodimir Zelenski
Analiza completă a invaziei: De ce crede ministrul Apărării din Ucraina că Rusia a pierdut deja războiul - Profimedia Images

Dragi ucraineni,

Mulți dintre cetățenii noștri au perceput conștient sau subconștient data de 9 Mai ca un fel de Rubicon. Până la urmă, Kremlinul a arătat în mod repetat predilecția lui pentru un simbolism deformat. 

Spațiul informațional a fost saturat cu așteptări că ceva "special" se va întâmpla înainte de această zi sau imediat după. Ceva ce va schimba cursul războiului sau ne va da un indiciu despre când se va termina. 

Ei bine, acea zi a trecut. Mulți oameni sunt cumva pierduți și se întreabă - ce urmează? La ce să ne așteptăm? Cum să ne plănuim viața?

Pe acelaşi subiect

Întâi mă voi opri la ce s-a întâmplat în ultimele 78 de zile ale războiului care a început acum peste opt ani. 

Ce s-a întâmplat pe front?

În urma invaziei la scară largă a Rusiei, pe 24 februarie, Moscova plănuia - și mulți din Vest erau de această opinie - ca Ucraina să capituleze în câteva zile. Kremlinul se aștepta ca în câteva săptămâni să pună la punct o nouă ordine "rusească".

Apărătorii noștri, întregul popor ucrainean, s-au opus ocupanților și au distrus aceste planuri.

Perioada "de până la 9 Mai" a început când trupele rusești, care au suferit pierderi uriașe, au fost învinse lângă Kiev și au eșuat să atingă orice obiectiv strategic, așa că au schimbat tactica.

Au scăpat din Jîtomîr, Kiev, Cernihiv, Sumî și au stabilit noi obiective - să captureze sudul și estul Ucrainei. Dar nu s-a întâmplat asta, din nou. Datorită uriașului eroism al luptătorilor noștri, datorită solidarității ucrainenilor, a ajutorului internațional, Ucraina a rezistat

Apărătorii din Mariupol, pușcași marini, gardieni, în particular, din Batalionul Azov, din Batalionul Mariupol, grăniceri, ofițeri de poliție, cercetași, luptători de securitate au câștigat timp pentru noi și au salvat multe vieți.

Apărătorii din Operațiunile Forțelor Unite, precum și cei din Harkov, Zaporojie, Herson sau Nikolaev s-au opus grosului armatei ruse. Izium, Popasna, Rubijne, Marinka și nu nmai, acestea sunt adevăratele orașe ale eroilor și locuri de victorie în luptă pentru ucraineni. Mișcarea de Rezistență din Melitopol, Herson și alte localități aduc o contribuiție importantă la victoria comună.

Astfel, până pe 9 Mai, Rusia a suferit o înfrângere strategică - e eșuat să distrugă statul ucrainean prin intervenție militară și să schimbe regimul cu unul marionetă. I-am făcut să reducă obiectivele la un nivel tactic.

În aceste condiții, intrăm într-o nouă și lungă fază a războiului. Pentru a învinge, trebuie să ne plănuim cu atenție resursele, să evităm greșelile, să arătăm forță astfel încât inamicul să nu poată, în cele din urmă, să reziste.

Ce s-a întâmplat la nivel internațional?

Este evident pentru toată lumea că Rusia depășește semnificativ Ucraina în resurse. Totuși, după 24 februarie, nu eram pregătiți să ne apărăm țara pentru o săptămână, o lună sau până pe 9 Mai. Eram încrezători în Forțele Armate și înțelegeam că confruntarea va fi lungă – până la victoria noastră deplină.

De asemenea, ne-am dat seama că rezervele de arme de fabricație sovietică se epuizează rapid în timpul luptelor de mare intensitate. Prin urmare, s-au depus eforturi la toate nivelurile pentru a schimba filosofia de sprijin pentru Ucraina de către partenerii occidentali.

În fiecare zi, în timp ce vorbeam față în față cu miniștrii apărării din țările partenere, a trebuit să le explic sistematic că Ucraina are nevoie de arme grele - aviație, artilerie, tancuri și tehnologie blindată etc. - mostre și calibre occidentale pe care le folosesc ţările NATO.

Argumentul principal a fost că Ucraina protejează toată Europa, iar întărirea apărării noastre înseamnă întărirea flancului estic al NATO. Prin urmare, asigurarea compatibilității efective a armatelor Alianței cu Forțele de Apărare ucrainene este în interes comun.

În cele din urmă, a avut loc o schimbare tectonică. De-a lungul lunii, Ucraina a parcurs o cale de integrare în domeniul apărării, care nu a putut fi făcută timp de 30 de ani.

Primim deja arme grele de la parteneri. Obuzierele americane M777 calibrul 155 mm lucrează deja pe front. Acum trei luni, acest lucru era considerat imposibil.

Vreau să-i mulțumesc prietenului meu și marelui prieten al Ucrainei - ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, care a depus multe eforturi pentru a ajuta țara noastră să se dezvolte. La inițiativa sa, la sfârșitul lunii martie a fost convocată o mare conferință a donatorilor, care a marcat o etapă importantă în formarea unei poziții comune a partenerilor europeni și accelerarea integrării securității de facto cu Ucraina.

Datorită conducerii partenerilor și prietenilor noștri americani, și personal datorită secretarului de apărare Lloyd Austin III, o tranziție fundamentală a fost pusă în aplicare pe 26 aprilie în timpul unei întâlniri istorice a peste 40 de șefi de departamente de apărare din lume, la baza americană Ramstein din Germania. Lumea liberă, care a fost șocată de atrocitățile ocupanților ruși de pe pământul nostru, și-a definit un nou obiectiv comun: nu să oprească, ci să învingă Kremlinul.

Acest lucru este pe deplin în concordanță cu aspirațiile noastre, deoarece scopul nostru este de a restabili suveranitatea și integritatea teritorială peste granițele recunoscute internațional.

În acest moment, Statele Unite au aprobat deja legea închirierii, un format de ajutor care a ajutat la înfrângerea lui Hitler în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Președintele american Joe Biden l-a semnat simbolic pe 9 Mai. O altă lege privind creșterea sprijinului pentru Ucraina este în dezbatere.

În diferite state, precum și la nivelul UE, se adoptă decizii politice care vor spori sprijinul Ucrainei nu doar în apărare, ci și în plan economic, social, umanitar. Și vreau să mulțumesc tuturor celor care sunt alături de Ucraina în acest moment. Mai ales prietenilor noștri polonezi, lituanieni, letoni, estonieni, a căror contribuție este greu de supraestimat.

Astfel, la înfrângerea strategică a Federației Ruse pe câmpul de luptă s-a adăugat o înfrângere strategică la nivel internațional. Având în vedere că lumea civilizată intensifică sancțiunile economice, iar Finlanda și Suedia se pregătesc să aplice pentru NATO, contextul internațional pentru Kremlin se deteriorează sistematic. Lumea a primit șansa de a învinge dictatura care creează un pericol global.

Toate acestea au devenit posibile datorită curajului, dăruirii și marelui sacrificiu al poporului ucrainean.

Ce s-a întâmplat în sectorul de apărare al Ucrainei?

Escaladarea a provocat o creștere explozivă a nevoilor de apărare. Ucraina nu era pe deplin pregătită pentru asta. Nicio țară în astfel de condiții (mii de kilometri de graniță comună împotriva avantajului multiplu al agresorului în resurse) nu ar fi pe deplin pregătită.

Dar datorită măsurilor preventive și a mobilizării poporului ucrainean, acțiunilor autorităților, care au păstrat controlul țării, apărarea a fost organizată.

În primele faze, voluntarii au rezolvat probleme acute datorate mobilității. Desfășurarea mecanismului de stat presupune o mulțime de formalități chiar și în condiții de război. Și nu numai în Ucraina.

Drept urmare, au fost lansate procesele care vor asigura creșterea potențialului de apărare al Ucrainei. Acest lucru se aplică atât cumpărătorilor, cât și producției interne. Ne concentrăm pe nevoia de a avea un milion de oameni care să învingă inamicul.

Să zicem, dacă socotiți din 24 februarie, atunci, la sfârșitul lunii aprilie, din numărul total de veste blindate furnizate forțelor de apărare, 50% au fost furnizate de Ministerul Apărării, iar celelalte 50% din diverse forme de asistență, acesta este meritul cetățenilor, voluntarilor, publicului sau organizațiilor. Începând cu 13 mai, acest raport era deja de 57% până la 43%. În fiecare zi creștem livrările.

În cadrul cursului stabilit de guvern, ne concentrăm pe stimularea producătorilor ucraineni. Producătorii noștri care furnizează armuri de calitate, căști, uniforme, încălțăminte etc. sunt deja încărcați cu comenzi până la sfârșitul anului, au un program clar de aprovizionare.

De asemenea, căutăm în mod activ asistență tehnică internațională. De exemplu, Ministerul Apărării a găsit în Turcia un livrator de armuri, care ca ajutor pentru țara noastră a fost plătit de guvernul japonez. Experții Ministerului Apărării au pus la punct întregul proces, logistica, iar soldații noștri au primit protecție.

Acum vorbim cu partenerii nu doar despre import, ci și despre repararea echipamentelor noastre, construirea lanțurilor comune de producție.

Investim în arme ucrainene moderne. Reconstituim toate procesele pentru a ne crește capacitățile. Prioritatea noastră principală este să asigurăm stabilitatea și ritmul aprovizionării, în ciuda tuturor provocărilor inamice. Ținem deja ștacheta și în fiecare zi vor fi cel puțin două brigăzi de blindate în rezervă. Și vor fi tot mai multe.

Pentru a rezuma - există un avantaj strategic în favoarea Ucrainei. Acest proces va dura ceva timp. Pe termen lung, aceste tendințe fac inevitabilă înfrângerea Rusiei.

În același timp, vreau să subliniez următoarele. Ne așteaptă săptămâni extrem de dificile. Câte vor fi - nimeni nu poate spune cu siguranță. În această perioadă, vom menține apărarea în principal prin forțele proprii împotriva agresorului violent. Peste 1.500 de soldații ucraineni se antrenează deja sau în zilele următoare vor începe să stăpânească tehnica partenerilor noștri pentru a reveni apoi ca instructori. Tunarii, de exemplu, vor intra imediat în luptă.

Atâta timp cât armele străine grele echilibrează forțele și asigură fracturi în favoarea Ucrainei, timpul va trece. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, personal, prim-ministrul Denis Shmigal, întreaga echipă a Biroului Președintelui condus de Andriy Ermak, diplomații noștri conduși de Dmitri Kuleba, mulți alți oameni lucrează non-stop pentru a accelera și crește sosirea ajutorului. Sunt câștiguri semnificative, dar sunt și dificultăți.

Timpul va fi îndelungat. La urma urmei, toată lumea își amintește că băieții și fetele noastre de pe prima linie din Azovstal, captivi ai ocupanților, și-au pus la bătaie viața pentru Ucraina. Că cetățenii noștri din teritoriile ocupate temporar de inamic sunt în pericol. Oamenii sunt răpiți, torturați și uciși. Așa că facem tot posibilul și imposibilul pentru a fi mai aproape de eliberarea pământului nostru.

Creșterea presiunii asupra sancțiunilor împotriva Rusiei și creșterea asistenței externe acordate Ucrainei în următoarele câteva luni ar trebui să creeze condiții în care Kremlinul își va pierde în cele din urmă șansele de a obține orice succes. Atunci ar trebui să existe o nouă fereastră de oportunitate pentru Ucraina.

În această perioadă dificilă avem nevoie de unitate, coeziune, voință și răbdare.

Ucraina va câștiga!

Glorie Ucrainei!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Analiza completă a invaziei: De ce crede ministrul Apărării din Ucraina că Rusia a pierdut deja războiul