Antena Meniu Search
x

A doborât Rusia mai multe avioane decât declarase Ucraina că are la începutul războiului? Cifrele prezentate de Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat în ziua a 79-a. Armata rusă a anunţat că a doborât încă un avion ucrainean şi, potrivit calculelor lor, acesta ar cam trebui să fie ultimul aparat de zbor de luptă al Ucrainei.

de Redactia Observator

la 13.05.2022, 16:56

A doborât Rusia mai multe avioane decât declarase Ucraina că are la începutul războiului? Cifrele prezentate de Ucraina
- Profimedia

Armata rusă a anunţat vineri, 13 mai, că a doborât un nou avion de vănătoare ucrainean, model Suhoi Su-27. Ruşii susţin că de la începutul invaziei şi până în prezent au distrus nu mai puţin de 165 de avioane, tot atâtea cât raportase Aviaţia Ucraineană că are în dotare înainte de începutul războiului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, de la debutul "operaţiunii militare speciale", armata rusă a distrus 842 de aparate de zbor fără pilot (drone), 165 de avioane de luptă, 125 de elicoptere (de luptă şi transport), 304 sisteme de apărare antiaeriană, 3.032 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 368 de sistem de lansare de rachete (MLRS), 1.491 de sisteme de artilerie şi 2.869 de vehicule speciale de luptă.

Câte avioane ar fi avut de fapt Ucraina

Cifrele prezentate de oficialii ruşi nu pot fi verificate din surse independente, cu atât mai puţin în contextul actual, dar e drept că şi informaţiile ucrainenilor pot fi interpretate într-o cheie specifică Estului Europei. Cu alte cuvinte, Ucraina nu a oferit în mod public şi oficial numărul exact al avioanelor de luptă, dar numeroase surse au indicat faptul că ar fi vorba despre un total de 165 de aparate. Chiar dacă acest număr ar fi cel exact, este greu de crezut că toate cele 165 de avioane erau în perfectă stare de luptă. Un exemplu în acest sens ar putea fi oferit de numărul de MiG-uri, care varia, în funcţie de diferite surse, de la 37 de unităţi la 70. Fluctuaţia ar putea fi reprezentată de avioane care existau fizic, dar erau folosite pentru piese, deci nu puteau fi niciodată operaţionale.

De la începutul războiului, au existat numeroase discuţii despre posibilitatea ca Ucraina să fie ajutată şi cu avioane de luptă de către comunitatea internaţională, dar nu au existat până acum informaţii care să confirme că armata ucraineană ar fi primit şi ar fi folosit în luptă alte aeronave decât cele pe care le avea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » A doborât Rusia mai multe avioane decât declarase Ucraina că are la începutul războiului? Cifrele prezentate de Ucraina