Antena Meniu Search
x

Video Cum au apărut comandanţii Armatei Ruse la parada de 9 mai: în două maşini de lux decapotabile. Motivul pentru care ar fi lipsit şeful Statului Major

De Ziua Victoriei, Putin a patronat o paradă menită să arate lumii că are armata puternică  şi a justificat aberant războiul: Ucraina ar fi pregătit o agresiune în Donbas şi ar fi dorit să reocupe Crimeea. Ca în fiecare an, de 9 mai, liderul de la Kremlin a participat la parada militară. S-a vrut o demonstraţie de forţă, dar avioanele au fost ţinute la sol. Vremea ar fi fost de vină, deşi era senin, iar la Moscova erau 9 grade. Cea mai comentată imagine a fost cea cu pătura pe care a ţinut-o pe picioare Putin cât a durat defilarea.

de Redactia Observator

la 09.05.2022, 19:19

Vezi și

Peste 11.000 de soldaţi, cadeţi, marinari şi agenţi de frontieră au mărşăluit în Piaţa Roşie. Toată forţa armatei ruse a fost expusă în centrul Moscovei. T-34, tancul cu care Rusia a câştigat al Doilea Război Mondial, a deschis parada blindatelor şi a transportoarelor de sisteme de rachete. La fix 10 dimineaţa, parada a fost deschisă de ministrul rus al Apărării. În două Aurus cabriolet, maşina de fabricaţie autohtonă cu care Vladimir Putin vrea să sfideze Bentley şi Rolls Royce, Serghei Şoigu şi comandantul Forţelor Terestre, Oleg Salyukov au trecut în revistă trupele.

Valeri Gerasimov, şeful Statului Major al forţelor armate ruse, marele absent de la paradă

Pentru ruşi, 9 mai este un motiv de mândrie naţională. Parade şi evenimente speciale sunt organizate anual în onoarea victoriei istorice împortiva nazismului în cel de-al doilea război mondial. Analişti şi experţi militari se temeau că Vladimir Putin va profita de simbolismul acestei zile ca să declare, oficial, război Ucrainei sau să anunţe mobilizarea generală a rezerviştilor. Ţarul de la Kremlin nu a menţionat însă pericolul nuclear şi nici nu a anunţat noi atacuri. A invocat, în schimb, motivele de securitate pentru care Rusia a invadat Ucraina şi a dat vina pe Occident. "În decembrie anul trecut am propus garanţii de securitate, soluţii de compromis, dar nu au vrut să ne asculte, aveau alte planuri şi noi am văzut asta. Pregăteau o agresiune în Donbas, să ne invadeze pământurile istorice, inclusiv Crimeea. La granițele noastre a fost creată o amenințare directă la adresa Rusiei", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Experţii au văzut semne de schimbare şi în mersul şi înfăţişarea lui Putin. Deşi la Moscova erau 9 grade Celsius iar liderul de la Kremlin nu a părut vreodată deranjat de frig, de data aceasta şi-a acoperit picioarele cu o pătură. Oboseala, vârsta, războiul, poate chiar boala evocată de presa occidentală ar putea fi responsabile. Unele surse merg şi mai departe şi pun starea preşedintelui pe seama veştii că ar urma să fie, din nou tată. Presupusa lui iubită, fosta gimnastă Alina Kabaeva l-ar fi anunţat chiar înainte de paradă. An de an, Vladimir Putin foloseşte data de 9 mai pentru a prezenta lumii puterea armatei sale. Anul acesta, niciun lider străin nu a fost invitat. La 77 de ani de la victoria împotriva nazismului şi în plin război în Ucraina, Vladimir Putin a vrut ca parada să fie un eveniment exclusiv rusesc. "Rusia a acţionat preventiv şi a respins o agresiune. O acţiune provocată, dar singura decizie corectă ce putea fi luată! Mă adresez forţelor noastre armate şi miliţiilor din Donbas. Luptaţi pentru ţara mamă, pentru viitorul ei!", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

De la ministrul de externe Serghei Lavrov până la Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, Dmitri Medvedev şi membrii Dumei, marile figuri ale Federaţiei au fost prezente la paradă. Printre marii absenţi s-a numărat Valeri Gerasimov, şeful Statului Major al forţelor armate ruse. Se zvoneşte că ar fi fost rănit într-un bombardament în Izium, dar informaţia nu a fost confirmată. Prima linie a invitaţilor a fost însă dedicată veteranilor. Parade au fost organizate în 28 de oraşe, din Vladivostok şi până la Sankt Petersburg. În Mariupol, o paradă militară plănuită printre ruine a fost infirmată săptămâna trecută chiar de purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Noii lideri pro-ruşi au participat însă la o ceremonie organizată ad hoc pe străzi.

Ceremonii au avut loc şi  în Herson şi Melitopol, grav afectate de bombardamente. Rusia ar fi pierdut 25 de mii de soldaţi de la începutul operaţiunilor din Ucraina. Moscova nu i-a omagiat public şi a continuat propaganda acţiunii militare în toate mediile sociale. Un clip devenit viral pe reţelele de socializare arată zeci de copii de grădiniță, filmaţi în timp ce învaţă să bată pas de defilare deşi au abia câţiva ani. Poartă uniforme militare şi conduc machete ale unor blindate inscripţionate cu litera Z.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cum au apărut comandanţii Armatei Ruse la parada de 9 mai: în două maşini de lux decapotabile. Motivul pentru care ar fi lipsit şeful Statului Major