Antena Meniu Search
x
LIVE

Eşec usturător pentru armata lui Putin. Soldaţii ruşi se retrag din Harkov - NYT

Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile, relatează vineri cotidianul american The New York Times.

De Redactia Observator la 13.05.2022, 14:40
Eşec usturător pentru armata lui Putin. Soldaţii ruşi se retrag din Harkov - NYT
Eşec usturător pentru armata lui Putin. Soldaţii ruşi se retrag din Harkov - NYT - Profimedia Images

Potrivit surselor oficiale ucrainene şi ale aliaţilor occidentali, ruşii au pierdut teren în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk, ambele recunoscute de Moscova, scrie Agerpres.

De altfel, armata rusă caută să controleze Harkovul pentru a-şi putea asigura succesul ofensivei pe care a lansat-o în aceste două regiuni proruse.

Dacă această stare de fapt se va confirma, atunci ar reprezenta unul "dintre cele mai mari eşecuri suferite de Rusia de la retragerea sa din Kiev, luna trecută".

Autorităţile ucrainene cred că acum Kremlinul îşi va redirecţiona cel mai probabil trupele către sud-est, unde se pare că îşi consolidează forţele în Izium, oraş pe care l-au capturat luna trecută.

Pe acelaşi subiect

Unul dintre cele mai mari eşecuri suferite de Rusia de la retragerea din Kiev

Izium, aflat la două ore distanţă spre sud-est de Harkov, s-a transformat într-un centru de operaţiuni crucial pentru Rusia care s-ar părea că obţine rezultate în regiunea estică Donbas, unde luptele au fost implacabile şi forţele Moscovei sunt ajutate de grupări paramilitare proruse.

În ultimele săptămâni, Rusia a încercat să stabilească un coridor care să permită trupelor sale să se deplaseze din estul Ucrainei către peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014. Pentru aceasta, trupele ruse şi-au dublat eforturile în ofensiva din Donbas şi încearcă să preia controlul total al oraşului-port Mariupol, unde mai rezistă câteva sute de militari ucraineni, în marea lor majoritate din regimentul Azov, baricadaţi în subteranele oţelăriei Azovstal. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Eşec usturător pentru armata lui Putin. Soldaţii ruşi se retrag din Harkov - NYT