Video Joe Biden cere Congresului 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dintre care 20 de miliarde pentru arme
Preşedintele american Joe Biden va cere Congresului să deblocheze un ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de dolari, din care 20 de miliarde vor reprezenta ajutor militar, a declarat joi un responsabil american citat de AFP şi Reuters.
Această enormă ''asistenţă militară şi de securitate'' înseamnă ''arme şi muniţii care merg la poporul ucrainean'' pentru a lupta împotriva invaziei ruse, a indicat sursa citată.
Restul pachetului de ajutor urmează să cuprindă 8,5 miliarde de dolari ca asistenţă economică directă pentru Ucraina şi 3 miliarde ajutor umanitar şi alimentar, transmite AGERPRES.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 64 LIVE TEXT. Comandant ucrainean din Mariupol: "Orașul este dincolo de pragul unei...
- De ce a devenit România ţinta unui posibil atac rusesc? Ce spun oficialii de la Kremlin
- Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, cere unirea cu România: "Intrăm sub umbrela NATO"
NATO, pregătită să ajute ani la rând Ucraina cu arme
NATO este pregătită să continue ani la rând furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia, inclusiv prin facilitarea transferului de arme de producţie sovietică pentru armata ucraineană, dar şi a unor arme moderne occidentale, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.
''Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung'', pentru că ''există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească luni sau ani'', a spus Stoltenberg la o reuniune a tinerilor la Bruxelles.
''Aliaţii NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp şi de asemenea să ajute Ucraina să facă trecerea de la echipamentele militare vechi din epoca sovietică la arme şi sisteme mai moderne conform standardelor NATO, care vor necesita mai multă instruire'', a explicat secretarul general.
Dacă la începutul invaziei ruse ajutorul militar oferit ucrainenilor s-a axat pe armament uşor şi pe rachetele antitanc şi antiaeriene portabile, în contextul noii faze a războiului în care Rusia se concentrează pe partea de est a Ucrainei armata acesteia are tot mai mult nevoie şi de arme grele. Majoritatea armelor de acest fel transferate Kievului de statele NATO au fost echipamente de concepţie sovietică preluate din stocurilor armatelor est-europene, dar recent mai multe membre ale NATO, în primul rând SUA, au început să ofere Ucrainei şi obuziere, precum şi alte categorii de armament greu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰