Bulgarii votează la alegerile parlamentare. Premierul Borissov ar putea câştiga încă un mandat de 4 ani

De Redactia Observator.
Publicat: 04.04.2021, 08:38.
Actualizat: 04.04.2021, 08:57

Bulgarii votează duminică la alegerile parlamentare, care vor decide dacă primul ministru Boyko Borissov câștigă un nou mandat de patru ani. Sondajele de opinie sugerează că partidul de centru-dreapta al lui Borissov va fi din nou cel mai votat partid, cu 28-29%, dar nu va ajunge la majoritate și ar putea lupta pentru a construi o coaliție stabilă.

Alegeri parlamentare în Bulgaria

Profi Media

Alegeri parlamentare în Bulgaria

"Am construit o bază stabilă pe care țara se poate dezvolta în continuare. Aducerea Bulgariei înapoi pe calea creșterii (economice) în acest an este obiectivul nostru principal", a scris Borissov pe pagina sa de Facebook. Peste 6,7 milioane de bulgari sunt eligibili pentru a vota, dar sondajele se așteaptă la o participare scăzută din cauza temerilor alegătorilor cu privire la coronavirus și la lansarea lentă a vaccinului.

Bulgaria a rezistat relativ bine primul val al pandemiei anul trecut, dar la fel ca alte țări din Europa de Est a suferit grav în valul actual. Acum înregistrează aproximativ 4.000 de cazuri noi zilnice și are a doua cea mai mare rată a mortalității legate de COVID în UE după Ungaria, arată ultimele date, citate de Reuters.

Citește și:

Deși spitalele sunt pline, guvernul a relaxat unele restricții înainte de vot, permițând restaurantelor să deservească clienții în aer liber, iar cinematografele și sălile de sport să funcționeze la o capacitate de 30%. Grădinițele se vor redeschide pe 5 aprilie. Totuşi, mii de protestatari pe străzi luni întregi în 2020, pentru a condamna eșecul autorităţilor de a aborda ferm corupția și de a reforma justiţia.

Președintele Rumen Radev i-a îndemnat pe bulgari să se gândească cu atenție înainte de a vota duminică, spunând că țara are nevoie de fețe și idei noi. Urnele s-au decshis la 7 dimineața și se închid la 8 pm.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.