Antena Meniu Search
x

Ce sunt turbulenţele aeriene şi cât de periculoase sunt. Studiu: vor creşte semnificativ în următoarele decenii

O persoană a murit şi mai multe au fost rănite la bordul unui avion al companiei Singapore Airlines care a întâmpinat turbulenţe puternice în timpul unui zbor de la Londra către Singapore. Avionul Boeing 777-300ER, cu 211 pasageri la bord şi 18 membri ai echipajului, a fost deviat spre Bangkok, unde a aterizat de urgenţă marţi după-amiază, informează news.ro.

de Redactia Observator

la 21.05.2024 , 15:07

Ce sunt turbulenţele aeriene şi cât de periculoase sunt. Studiu: vor creşte semnificativ în următoarele decenii
- Profimedia - imagine ilustrativă

Turbulenţele apar atunci când un avion zboară prin mase sau curenţi de aer care se ciocnesc şi se deplasează la viteze foarte diferite, scrie CNN. În timpul turbulenţelor, avionul începe să vibreze, să piardă din altitudine din cauza golurilor de aer sau să se zgâlţâie. În cazul unor turbulenţe uşoare şi moderate, pasagerii pot simţi o presiune, iar obiectele neasigurate s-ar putea deplasa prin cabină. Dar, în cazurile severe, turbulenţele pot arunca pasagerii din scaun, mai ales dacă nu poartă centura de siguranţă, proiectându-i prin cabină, ceea ce poate provoca rănirea gravă şi, uneori, chiar moartea.

Studiu: turbulenţele vor creşte semnificativ până în perioada 2050-2080

În martie 2023, turbulenţele severe de la bordul unui avion privat au dus la moartea unui fost oficial al Casei Albe, la doar câteva zile după ce şapte persoane fuseseră transportate la spital după ce un alt zbor comercial a suferit de pe urma unor turbulenţe semnificative. În iulie 2023, şapte persoane au fost rănite la bordul unui zbor Hawaiian Airlines către Sydney, Australia, când avionul a fost zguduit de turbulenţe puternice, iar în decembrie 2022, 36 de persoane au fost rănite la bordul unui zbor Hawaiian Airlines care a decolat din Arizona către Honolulu, 20 de persoane fiind transportate la urgenţă.

Articolul continuă după reclamă

Un studiu din septembrie 2022 prevede că turbulenţele în aer vor creşte semnificativ pe glob până în perioada 2050-2080, în special de-a lungul celor mai aglomerate rute de zbor, iar cel mai violent tip de turbulenţă va creşte cel mai mult.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Ce sunt turbulenţele aeriene şi cât de periculoase sunt. Studiu: vor creşte semnificativ în următoarele decenii