Antena Meniu Search
x

Cea mai rapidă maşină din istorie prinde 1.600 de kilometri pe oră

O maşină descrisă drept cea mai rapidă din istorie a fost prezentată oficial, la Londra, de creatorii săi, membrii unei echipe britanice de ingineri şi cercetători. Scopul lor este stabilirea unui nou record de viteză pe sol, cu o valoare simbolică: o mie de mile pe oră, adică peste 1600 de kilometri pe oră

Vezi și

O maşină descrisă drept cea mai rapidă din istorie a fost prezentată oficial, la Londra, de creatorii săi, membrii unei echipe britanice de ingineri şi cercetători.  Scopul lor este stabilirea unui nou record de viteză pe sol, cu o valoare simbolică: o mie de mile pe oră, adică peste 1600 de kilometri pe oră

Deocamdată, vehiculul botezat cu afecţiune "Ogarul" aleargă doar într-un film de animaţie pe calculator. Dar, după opt ani de studii, proiectări şi teste, maşina există, acum, în realitate iar în curând va ataca recordul mondial de viteză. Realizatorii săi au, deja, la activ un asemenea record, încă din 1983, şi o altă performanţă: primul vehicul supersonic, în 1997.

"Fireşte, americanii au hotărât să ne întreacă. Aşa că a trebuit să le răspundem. Doar nu puteam să stăm degeaba, să nu facem nimic. Aşa că am hotărât să ripostăm prin construcţia maşinii "definitive", adică să ridicăm ştacheta atât de sus încât să nu ne mai poată egala nimeni, cam asta e ideea", spune Richard Noble.

"Ogarul" seamănă mai mult cu un avion fără aripi decât cu o maşină. Iar sistemul său de propulsie este preluat tot din aviaţie: trei motoare de rachetă alăturate unui reactor împrumutat de la avioanele de luptă Eurofighter. Împreună, acestea generează 135.000 de cai putere. Această forţă uriaşă va fi stăpânită tot de un aviator, cel care a condus, pentru prima dată, o maşină la viteza sunetului.

Primul obiectiv va fi atingerea vitezei de 800 de mile, aproximativ 1300 de kilometri, pe oră, anul viitor, într-un deşert din Africa de Sud. Testul va fi urmat de ajustări finale înaintea marii încercări: cursa cu 1.000 de mile pe oră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cea mai rapidă maşină din istorie prinde 1.600 de kilometri pe oră