Antena Meniu Search
x

Celebra Filarmonica din Viena are trecut nazist! Evreii au fost dati afara din orchestra!

O analiza a unor istorici austrieci a aratat ca Filarmonica din Viena are un puternic trecut nazist, intre 1941 si 1945 colaborand cu Gestapoul pentru exterminarea solistilor evrei din orchestra

Celebra Filarmonica vieneza a colaborat, in timpul celui de-al treilea Reich, dar si dupa prabusirea regimului lui Hitler, cu nazistii, conform unor istorici care au analizat perioada dintre 1941 si 1945. "Umbre ale trecutului. Filarmonica din Viena si Nationalismul" este rezultatul colaborarii dintre trei specialisti care au ajuns la concluzia ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial lucrurile nu au fost tocmai clare.

Filarmonica a oferit, de doua ori, atentie, ultima data in 1966!!!, Inelul de Onoare lui Baldur von Schirach, criminal de razboi, condamnat de Tribunalul de la Nurnberg la 20 de ani de inchisoare. Vreme de patru ani, von Schirach a fost seful Tineretului Hitlerist si, apoi, guvernatorul Vienei, obiectivul sau fiind acela de a "curata" capitala Austriei de evrei. A ordonat ca toti membrii orchestrei cu legaturi catre Israel sa fie deportati in lagarele de exterminare. 10 dintre acestia au ajuns acolo, cinci au si murit, alti doi au fost asasinati in Viena iar noua au reusit sa fuga si sa nu se mai intoarca, niciodata, in Austria.

Cautarile au aratat ca trompetistul Helmut Wobisch, unul dintre artistii de seama din anii '60-'70 si, apoi, director executiv intre 1953 si 1968 (cel care a propus a doua decorare a lui von Schirach) a fost colaborator declarat al Gestapoului, redactand informari cu privire la colegii de orchestra. El intrase in Partidul Muncitoresc National Socialist German in 1933, lucru stiut in 1953, cand a fost ales director executiv!

Intre 1941 si 1945, din cei 123 de muzicieni 60 erau afiliati nazistilor. Rezultatele studiului au fost publicate pe siteul oficial al Filarmonicii, cu toata opozitia actualului director, Clemens Hellsberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Celebra Filarmonica din Viena are trecut nazist! Evreii au fost dati afara din orchestra!