Antena Meniu Search
x

Galerie foto "Cinci prieteni au ieşit în oraş, acasă au mai ajuns doar doi". Părinţii celor morţi în tragedia din Seul îşi plâng lângă sicrie copiii

Tragedia din Seul a îngenunchiat întreaga naţiune: peste 150 de persoane care ieşiseră din casă pentru a petrece în seara de Halloween au murit într-o busculadă creată pe străzile din Itaewon. Clădirile funerare din Seul sunt acum pline cu trupurile tinerilor și ale părinților cu inima zdrobită.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 03.11.2022, 11:24

La capătul unui coridor lung, Sim și soția lui stau înghesuiţi pe o canapea mică, incapabili să-și ridice capetele din pământ. În interiorul uneia dintre camere se află cadavrul fiului lor, James Sim, în vârstă de 28 de ani. În camera de alături se află prietenul lui James, Yoon. De asemenea, în altă clădire funerară din oraş se află trupul neînsufleţit al iubitei lui James, toţi trei morţi în busculada de Halloween.

Părinţii victimelor, îngenunghiaţi de durere, privesc mormintele copiilor pierduţi pentru totdeauna în seara de Halloween

Cei trei au mers la Itaewon împreună, sâmbătă seara, cu alți doi prieteni pentru a sărbători Halloween-ul. James organizase seara. „El era întotdeauna ‘organizatorul’, deoarece îi plăceau nopțile cu prietenii”, spune mama lui.

James a fost unul dintre cei 155 de oameni care au murit în busculada groazei, pe măsură ce o alee îngustă mărginită de baruri a devenit periculos de supraaglomerată. Primul semn că ceva nu era bine a fost când părinţii lui – ca mulți alții – s-au trezit și au găsit patul fiului lor gol. Tatăl lui James și-a pus prietenii să-l sune. Poliția a răspuns însă la telefon.

Pe acelaşi subiect

În timp ce au fost prinși în busculada creată pe străzi, doi dintre prieteni au reușit să-și facă drum prin mulțime și să urce pe niște balustrade de la marginea aleii. James, iubita lui și Yoon nu au reușit să scape. Lui James îi plăcea să facă mișcare și își petrecea cea mai mare parte a timpului liber în sala de sport, ridicând greutăți, spune mama lui, care nu poate înțelege cum nu l-a salvat acest lucru.

Trei prieteni şi-au găsit sfârşitul în Itaewon

Relația băiatului devenea serioasă, spune tatăl său. El și prietena lui s-ar fi căsătorit în curând – dacă ar fi supraviețuit. Lucra ca instalator, o meserie pe care a făcut-o cu sârguință, dar pasiunile lui erau schiul și surfingul, potrivit BBC. Ochii mamei lui se încrețesc sclipind de bucurie în timp ce povestește despre el, dar când tatăl se apropie, amândoi izbucnesc în lacrimi.

„James a fost cel mai bun frate mai mare”, își amintește el. „Cum o să se descurce fiul meu mai mic fără el?”

În cameră, lângă altarul lui, stau o bună parte dintre vechii săi prieteni de școală. Park Ju-sung îl cunoaște cel mai mult, de când aveau opt ani.

„Eram un copil atât de timid”, spune Ju-sung, „James a fost singurul meu prieten. M-a invitat peste tot și m-a încurajat să mă apuc de taekwondo cu el. M-a ajutat să devin mai extrovertit”.

Prietenul lui James, Yoon, al cărui altar se află în camera alăturată, avea deja propria companie la 28 de ani. Îi plăcea să exploreze. Seara, mergea singur în baruri și încerca să vorbească cu străinii pentru a putea învăța limbi străine, spune Jung-su, care recunoaşte că îi admira încrederea.

Mai mult de jumătate dintre victime aveau în jurul vârstei de 20 de ani; trauma este resimțită în această generație. De altfel, este al doilea dezastru prin care trece Coreea. În 2014, 250 de elevi de liceu au murit când un feribot s-a scufundat în largul coastei de sud-vest a țării. Liceenii ar fi avut acum 20 de ani.

Un tânăr de 19 ani plânge moartea prietenului său; au vorbit la telefon până în ultimul moment

Un altar uriaş a fost amenajat în centrul Seulului de oamenii care s-au adunat pentru a-şi jeli morţii. Kim Dae-hui, în vârstă de nouăsprezece ani, a aşezat o singură crizantemă albă, floarea de doliu a Coreei, în omagiu adus prietenului său Raghu Jordagan, care avea 21 de ani. El se mutase în Coreea de Sud din Malaezia în ianuarie 2021. Cei doi deveniseră prieteni după ce Raghu l-a abordat pe stradă pentru a-i complimenta stilul. A lucrat în construcții pentru a câștiga bani pentru familia lui de acasă, dar era creativ în suflet și visa să fie designer de modă, a spus Dae-hui.

Ei ieșeau și ascultau muzică hip hop și schimbau sfaturi despre modă. Se învăţau unul pe celălalt să vorbească pe limba lor. „Raghu era mai răbdător decât mine, nu se enerva niciodată”, și-a amintit Dae-hi. Raghu îl sunase video de pe alee când s-a format busculada. Era lângă o tânără care se chinuia să respire. Au rămas la telefon în timp ce Raghu încerca să-și dea seama cum să scape. Apoi mâna femeii s-a răcit și Raghu a închis telefonul. Din acel moment nu a mai răspuns la telefon.

A doua zi dimineață, el s-a uitat prin videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare și a văzut chipul prietenului său în mulțime, palid și tulburat. A încercat să se convingă că nu era Rahgu, ci doar cineva cu aspect asemănător. Apoi a sunat poliția. Fusese împins și călcat în picioare, au spus ei.

Poveștile din spatele deceselor îngenunchiază mai mult întreaga comunitate, făcând mai greu de înţeles pentru oameni cum a putut fi posibilă o astfel de tragedie. Au nevoie de răspunsuri, punând autoritățile sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a stabili exact ce a mers prost și cine este responsabil.

Părinții lui James nu sunt pregătiți să dea vina pe cineva pentru a-şi căuta dreptatea. Durerea este încă mult prea mare: "Fiul nostru a fost împins și a murit. A fost un accident. Nu ne-am gândit cine este responsabil. Nu ne putem gândi. Tot ce putem face este să plângem."

Cel puţin 156 de oameni, majoritatea tineri, au fost ucişi şi zeci au fost răniţi, în busculada produsă sâmbătă seara, în timpul primei petreceri de Halloween de la pandemie, în cartierul Itaewon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Cinci prieteni au ieşit în oraş, acasă au mai ajuns doar doi". Părinţii celor morţi în tragedia din Seul îşi plâng lângă sicrie copiii