Antena Meniu Search
x

Galerie foto Răni adânci în urma tragediei din Seul: Cu inima strânsă, rudele celor morţi vin să le recupereze obiectele personale: "Au venit şi au plecat în lacrimi"

Ochelari sparţi, un animal de pluş murdar, pantofi sport pătaţi de sânge... Obiectele recuperate de la locul busculadei mortale de Halloween din Seul servesc drept amintire emoţionantă a vârstei fragede a victimelor dispărute sâmbătă seara, relatează marţi AFP.

de Redactia Observator

la 03.11.2022, 10:06

Peste 150 de persoane, majoritatea tineri petrecăreţi, de circa douăzeci de ani, au murit în costumele lor de Halloween cu care veniseră să sărbătorească pentru prima dată de la începutul pandemiei.

De la locul tragediei, în cartierul Itaewon, popular pentru viaţa de noapte, poliţia a colectat aproape o tonă şi jumătate de obiecte pierdute în timpul busculadei. Acestea pot fi recuperate de familii dintr-o sală de sport, unde au fost depuse, pentru scurt timp, şi cadavrele, relatează Agerpres.

Incinta este acum ocupată de şiruri de obiecte personale, ordonate şi numerotate individual.

Majoritatea victimelor şi-au pierdut viaţa pe o alee îngustă. Potrivit martorilor, fără un control al poliţiei la locul adunării mulţimii, cei prezenţi, care veniseră să celebreze Halloween-ul, s-au dezorientat, s-au împins şi s-au îmbrâncit, fără să realizeze că alţii cădeau la pământ şi s-au trezit astfel blocaţi, călcaţi în picioare şi, unii dintre ei, zdrobiţi mortal.

Pe acelaşi subiect

Pe măsură ce paramedicii au ajuns la faţa locului şi au reuşit să scoată victimele din încurcătura de corpuri, pantofii s-au pierdut, iar îmbrăcămintea a fost ruptă pentru realizarea procedurilor de resuscitare. În interiorul sălii de sport, poliţia a depozitat 260 de haine, unele dintre acestea bucăţi de costume de Halloween, şi 256 de perechi de pantofi. Multe obiecte sunt mototolite sau murdare, iar mai mulţi pantofi prezintă pete de sânge.

Durere cumplită în sufletul familiilor venite să ia acasă obiectele celor morţi în busculada de Halloween

Un bărbat, vizibil bulversat, strânge la piept un obiect de îmbrăcăminte în timp ce se uită la alte relicve adunate la Itaewon: fotografii din portofele pierdute, paşapoarte şi o perucă de Halloween.

"Unele familii au venit şi au plecat în lacrimi" cu efectele personale ale celor dragi, a declarat pentru AFP un poliţist prezent în sala de sport.

Autorităţile au recuperat, de asemenea, aproape 160 de dispozitive electronice de la locul crizei. Douăzeci de perechi de căşti AirPods şi numeroase ceasuri conectate, unele dintre acestea cu brăţările rupte sunt, de asemenea, expuse. Toate obiectele au fost atent etichetate, însă doar câteva indică numele fostului lor proprietar.

"Am adunat cât mai multe articole posibil în cazul în care ar aparţine victimelor", a declarat pentru AFP un ofiţer de poliţie din Seul, Jang Young-sik.

Cel puţin 26 de cetăţeni străini au murit 

Cel puţin 26 dintre victime erau cetăţeni străini, în special din Iran, Statele Unite sau Franţa. Printre obiectele pierdute se numără şi o traducere în limba rusă a cărţii "Aventures de Sherlock Holmes" ("Aventurile lui Sherlock Holmes"), de Arthur Conan Doyle. Ambasada Rusiei în Coreea de Sud a raportat că trei tinere rusoaice au murit în timpul busculadei. Venite la petrecere alături de prieteni, majoritatea victimelor aveau în jur de douăzeci de ani, o generaţie care a traversat doi ani de bulversare a cursurilor şcolare din cauza pandemiei.

"Din iunie până în noiembrie, curs la ora 9:00", se putea citi pe un post-it rămas pe un caiet cu pagini mototolite şi purtând o urmă de talpă.

Intervenţia poliţiei, insuficientă

Comandantul poliţiei din Coreea de Sud a declarat marţi că forţele de ordine primiseră mai multe semnale privind un pericol iminent înaintea busculadei mortale care s-a produs sâmbătă seara la Seul în timp ce zeci de mii de persoane sărbătoreau Halloween-ul, apreciind că răspunsul forţelor de ordine a fost "insuficient", relatează AFP.

Un control corespunzător al mulţimii de oameni şi al traficului din partea autorităţilor sud-coreene ar fi putut preveni sau cel puţin reduce valul de participanţi la petrecerea de Halloween de pe străzile din Seul, au declarat de asemenea luni experţi în măsuri de siguranţă, potrivit Reuters.

Cel puţin 156 de persoane, majoritatea tineri, au fost ucişi şi zeci au fost rănite, în busculada produsă sâmbătă seara, în timpul primei petreceri de Halloween de la pandemie, în cartierul Itaewon.

Preşedintele Yoon Suk-yeol a cerut o anchetă amănunţită asupra cauzelor busculadei, precum şi îmbunătăţirea măsurilor de securitate care pot fi folosite la adunările mari unde nu există un organizator. Premierul sud-coreean Han Duck-soo a promis o investigaţie detaliată, iar autorităţile au precizat că se concentrează pe reconstituirea lanţului de evenimente care a dus la busculadă şi că încearcă să stabilească dacă există vreun vinovat pentru declanşarea îmbulzelii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Răni adânci în urma tragediei din Seul: Cu inima strânsă, rudele celor morţi vin să le recupereze obiectele personale: "Au venit şi au plecat în lacrimi"