Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, R. Moldova şi Bosnia-Herţegovina

Anunţ istoric la Bruxelles. Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Moldova şi Bosnia-Herţegovina și acordarea statutului de candidat pentru Georgia. Anunţul vine la aproape 18 luni de când Consiliul European a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de țară candidată    

de Redactia Observator

la 08.11.2023, 16:11

Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina
Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina - Profimedia

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, având în vedere rezultatele obţinute de cele două ţări, după ce Chişinăul şi Kievul vor adopta unele reforme esenţiale, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri. Decizia finală privind începerea negocierilor va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.

Undă verde de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, relatează Reuters şi AFP. "Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina", a anunţat executivul UE la Bruxelles, anunţ făcut şi referitor la Republica Moldova.

În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor. În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

Pe acelaşi subiect

Ce înseamnă asta

Faptul că astăzi Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina este un motiv de bucurie şi cred că va exista o susţinere din partea Consiliului European pentru ca aceste două state să înceapă aceste negocieri, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, pentru Agerpres.

''Este un moment de bucurie pentru Republica Moldova şi Ucraina faptul că astăzi Comisia Europeană face o recomandare privind începerea negocierilor privind aderarea acestor state la Uniunea Europeană. Este un proces accelerat, pentru că să nu uităm că a trecut un timp relativ scurt de când s-a acordat statutul de ţară candidată, cu o perspectivă clară, cu câteva indicaţii. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme legislative sau administrative pe care ar fi trebuit să le îndeplinească şi de care ar fi depins o evaluare pozitivă a parcursului. Din aceste nouă recomandări, şase au fost îndeplinite pozitiv. Atenţie că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia şi statul de drept în Moldova. Deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană'', a spus Vălean.

Potrivit reprezentantei executivului UE, există garanţii clare din partea Republicii Moldovei că va îndeplini şi recomandările rămase, astfel încât în decembrie Consiliul European să ia act de recomandarea Comisiei şi să aprobe începerea negocierilor de aderare. ''Pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina, această începere a negocierilor o preconizăm noi, dacă totul merge bine, să fie hotărâtă din punct de vedere tehnic în pasul doi pentru martie. Asta înseamnă că avem o perspectivă destul de scurtă în care să vedem că încep negocierile de aderare cu Republica Moldova'', a explicat Vălean.

Ucraina a avut de îndeplinit şapte paşi de reformă prevăzuţi în avizul Comisiei Europene privind cererea sa de aderare la UE. Având în vedere rezultatele obţinute de Republica Moldova şi Ucraina şi eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele ţări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina şi Moldova vor fi adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri. 

Maia Sandu: Zi importantă pentru viitorul Moldovei

Decizia Comisiei Europene de a recomanda ţărilor membre ale Uniunii Europene să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova reprezintă o "recunoaştere a efortului instituţiilor statului, care muncesc pentru transformarea Republicii Moldova, precum şi al cetăţenilor care aleg pacea, democraţia şi dezvoltarea", a reacţionat preşedintele Maia Sandu.

"Zi importantă pentru viitorul Moldovei - Comisia Europeană a recomandat ţărilor membre ale Uniunii Europene să iniţieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acest pas este o recunoaştere a efortului nostru comun - al instituţiilor statului, care muncesc pentru a transforma ţara, precum şi al cetăţenilor care aleg pacea, democraţia şi dezvoltarea", a transmis Sandu în mesajul postat pe pagina sa de Facebook. 

"Raportul Comisiei Europene confirmă că Republica Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc statul nostru de a deveni un stat european şi necesare pentru a îmbunătăţi viaţa tuturor cetăţenilor", adaugă ea.

"Decizia finală privind începerea negocierilor cu (Republica) Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează şi ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă şi contribuie la securitatea regională şi are grijă de bunăstarea cetăţenilor săi", menţionează Maia Sandu în mesajul său.

Cu toate acestea, Maia Sandu a subliniat că autorităţile de la Chişinău mai au încă mult de lucru: "Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. O Moldovă în Uniunea Europeană este unica noastră şansă de a garanta un viitor al păcii, libertăţii şi prosperităţii pentru întreaga ţară".

Moldova ar putea adera la UE până în 2030, dacă negocierile încep în decembrie

Europarlamentarul USR Vlad Botoş a calificat, miercuri, drept "îmbucurătoare" decizia Comisiei Europene de a recomanda începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina. El a estimat pentru Agerpres că, în cazul în care Consiliul European va decide în luna decembrie începerea acestor negocieri, aderarea s-ar putea realiza până în anul 2030.

"Este îmbucurătoare declaraţia preşedintei Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, care recomandă statelor membre să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia Herţegovina, dar şi să acorde statutul de ţară candidată Georgiei. Este o decizie îmbucurătoare mai ales pentru vecinii noştri, Republica Moldova şi Ucraina, pentru că aceste ţări au făcut paşi incredibil de rapizi în ultimii doi ani. Republica Moldova, de exemplu, anul trecut, a trimis în martie scrisoarea prin care a cerut să primească statutul de ţară candidată, în iunie a primit statutul de ţară candidată şi deja anul acesta se recomandă începerea negocierilor", a explicat Vlad Botoş,.

El a amintit că decizia aparţine Consiliului European, şefii de stat şi de guvern fiind cei care vor lua o hotărâre în ceea ce priveşte începerea negocierilor de aderare. Ulterior, Republica Moldova şi Ucraina vor trebui să îndeplinească cele 35 de capitole din acquis comunitar, să realizeze reformele necesare la nivelul instituţiilor şi să pună legislaţia naţională în concordanţă cu cea europeană. Decizia Consiliului European din decembrie necesită unanimitate, a subliniat Botoş.

"Avem această regulă a unanimităţii în tratatele Uniunii Europene şi vedem tot timpul că sunt ţări care îşi menţin acel veto. Suntem cu toţii frustraţi şi enervaţi de veto-ul pe care Austria ni-l impune nouă şi Bulgariei în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, chestiune care ar fi trebuit să se întâmple acum 12 de ani, când România a îndeplinit toate condiţiile tehnice. Nu vreau să mă exprim în acest sens, însă am văzut o declaraţie a lui Viktor Orban, în care spune că el încă se mai gândeşte în ceea ce priveşte Ucraina. Într-adevăr, nu a menţionat Republica Moldova şi sper să nici nu menţioneze acest lucru, pentru că, din câte cunosc, preşedintele Maia Sandu şi Guvernul Republicii Moldova au făcut paşi foarte buni în ceea ce priveşte reforma sistemului de justiţie, statul de drept şi economia. Cred că este dreptul lor să înceapă aceste negocieri, fără ca un prim-ministru sau un şef de stat european să se opună doar fiindcă el aşa îşi doreşte", a susţinut europarlamentarul.

Vlad Botoş a menţionat că durata negocierilor de aderare poate să varieze de la un caz la altul. "Dacă vor începe negocierile în decembrie 2023, eu sunt convins că Republica Moldova va deveni parte a Uniunii Europene - şi Ucraina va deveni parte a Uniunii Europene - înainte de 2030", a completat el.

Decizia Comisiei Europene face parte dintr-un proces tehnic. "Tehnic, după ce ai primit statutul de ţară candidată, ai urmărit procesul, iar Comisia Europeană, tehnic, a făcut aceste verificări şi a făcut această recomandare. Nu uitaţi că duminică doamna von der Leyen a fost la Kiev, unde sunt convins că a discutat aceste chestiuni. Comisia Europeană monitorizează foarte atent politicile economice, toate reformele care se întâmplă în Chişinău şi se ştia că în decembrie Consiliul European va lua o decizie. Tehnic, Comisia Europeană dă un aviz - fie favorabil, fie nefavorabil pentru acest pas", a transmis europarlamentarul USR.

Aderarea Ucrainei și a altor 8 țări la UE ar costa statele membre miliarde de euro

Un document UE arată că extinderea blocului cu încă nouă țări, inclusiv Ucraina și R. Moldova, ar reprezenta un cost de 256 de miliarde de euro pentru statele membre, suportat în special de țările bogate, însă toţi membrii vor trebui să plătească mai mult și să primească mai puțin de la bugetul UE. Multe state membre care sunt în prezent beneficiare nete vor deveni contribuabile nete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, R. Moldova şi Bosnia-Herţegovina