Antena Meniu Search
x

Decizie surpriză: Joe Biden alege o femeie amiral la conducerea US Navy. Cine e Lisa Franchetti

Preşedintele Joe Biden a nominalizat vineri o femeie amiral, pe Lisa Franchetti, la conducerea US Navy. Este o măsură ce ar putea sparge o barieră de gen în armata Statelor Unite,  făcând-o pe aceasta prima femeie la comanda marinei şi membru al Joint Chiefs of Staff, şefii de State Majore, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 21.07.2023, 22:36

Biden a nominalizat-o pe Lisa Franchetti la conducerea US Navy
Biden a nominalizat-o pe Lisa Franchetti la conducerea US Navy - Profimedia

Decizia lui Biden este o surpriză. Oficialii Pentagonului au aşteptat ca nominalizarea să revină amiralului Samuel Paparo, care conduce Marina în Pacific şi are experienţă confruntându-se cu provocarea din ce în ce mai mare din partea Chinei, notează Reuters. Totuşi, Franchetti, în prezent şef adjunct de operaţiuni al marinei americane, era printre candidaţii despre care se credea că ar fi fost în cursă pentru post.

Oficialii Pentagonului se așeptauca președintele  să aleagă un bărbat

Într-un comunicat, Biden a remarcat cei 38 de ani de experienţă ai Lisei

"De-a lungul carierei sale, amiralul Franchetti a demonstrat o experienţă vastă atât în domeniul operaţional, cât şi în cel al politicii", a spus el în comunicat, notând că ea este doar a doua femeie care a ajuns vreodată la gradul de amiral cu patru stele în US Navy.

Lisa Franchetti nu este prima femeie care conduce o ramură a armatei americane. Anul trecut, Biden a ales o femeie amiral, pe Linda Fagan, la conducerea Gărzii de Coastă a SUA. Dar garda de coastă nu face parte oficial din Departamentul Apărării (Department of Defence - DoD) şi, în schimb, intră în subordinea Departamentului de Securitate Internă. Franchetti ar urma să devină prima femeie la conducerea unui serviciu militar la DoD în calitate de şef al acestuia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri externe » Decizie surpriză: Joe Biden alege o femeie amiral la conducerea US Navy. Cine e Lisa Franchetti